Novinky

Suzuki Swift 2024: evropská verze představena

Nedlouho pro japonské premiéře Suzuki ukázalo subkompaktní hatchback Swift v evropské specifikaci. Jestli si myslíte, že to odbudu informacemi o pohonných jednotkách, jste na velkém omylu. Je to překvapivé, ale varianta pro nás se od té JDM vzhledově docela výrazně liší!

Tím prvním, čeho si všimnete, je pozměněná maska chladiče. Má jiný výplet a zmizela chromová lišta ve spodní polovině. A to je podle mě škoda. Má také trochu jiný přední nárazník, z něhož zmizely domečky mlhovek. Odlišný tvar mají i nástavce prahů, což je také škoda. Zrcátka nejsou v barvě karoserie, ale černá a novinky jsou i vzadu. Také zde je nový nárazník bez černé spodní části a i z tohoto pohledu se mi JDM provedení líbí víc. Výsledná efekt změn je, že je auto celkově zakulacenější, stylisticky čistší, ale méně dynamické. Interiér je téměř identický, rozdíly najdete v designu několika ovladačů. Kufr má zase objem 256 l, celková kapacita vzrostla na 980 l.

Mezigeneračně swift přibral cca 50 kg na 1024 kg a k pohonu bude sloužit jediný motor, 12V mild-hybridní zážehový tříválec o objemu 1197 ccm (Z12E) má výkon 83 koní, takže do moc divoké svezení nebude. Točivý moment lehce narostl ze 107 na 112 Nm, ale až při 4500/min, takže bude alespoň citelně točivější, než doposud, přitom ale Suzuki slibuje i více síly v nízkých otáčkách. K dispozici bude s manuální převodovkou, ale jen pětistupňovou (fakt), volitelně pak s CVT. A pozor – i k nám se dostane verze s pohonem všech kol, v kombinaci s manuálem. Nižší verze výbav mají 15″ kola, vyšší pak šestnáctipalcová.

2 komentáře: „Suzuki Swift 2024: evropská verze představena

  • Jako vždy, uvidíme živě, ale na mě to takto na první dobrou působí ne jako uhlazená, ale spíš jako ošizená JP verze, hlavně vpředu výřezy na mlhovky chybí a je to takové bezradné a prázdné. Zezadu mi to tak nevadí, přecejen mám rád lakované věci a tím, že zmizel černý plast to naopak vypadá o něco líp, i když tam něco chybí. Uvidíme.

  • Mě se to i líbí, jen k úplné spokojenosti mi chybí jeden válec… No uvidíme

Komentáře nejsou povoleny.