Novinky

Honda Racing Corporation USA zahajuje činnost

Tento týden (konkrétně 19. prosince) byla oficiálně založena nová závodní divize Hondy – Honda Racing Corporation USA (HRC USA). Oficiálně jde o novou společnost, ve skutečnosti ale došlo k přejmenování dosavadní americké firmy Honda Performance Development (HPD), které má „reflektovat novou roli společnosti v globálních závodních aktivitách Hondy“.

Nejde totiž jen o administrativní změnu, HRC USA sice zůstal zachován nezávislý status a není tedy podřízeno HRC Japan, ale má se více zapojit do mezinárodních závodních aktivit Hondy, přestane se tedy specializovat výhradně na USA. Jedním z hlavních úkolů HRC USA bude nějaká forma spolupráce s HRC Japan na vývoji nové pohonné jednotky pro tým Aston Martin ve formuli 1 na sezonu 2026.

HPD bylo založeno v roce 1993 a od té doby jeho produkty vyhrály Hondě 180 ze 410 závodů Indy Car, patnáctkrát zvítězily v Indy 500 a zapsaly si 13 jezdeckých a 10 konstruktérských titulů, počítány jsou samozřejmě sezony, kdy soutěžilo více výrobců. Co se Acury týče, třikrát zvítězila v závodě Rolex 24 na Daytoně a získala tři jezdecké a konstruktérské tituly v IMSA. Plus samozřejmě nějaké ty úspěchy v nižších kategoriích motorsportu. A jestli ti to Honda nerozmyslela, mohli bychom ji vidět v akci i v Evropě – a to na 24 hodin Le Mans.