Novinky

Mazda představila auta pro TAS 2024

Další japonskou značkou, která zveřejnila informace o exponátech pro Tokyo Auto Salon, je Mazda. Ale jestli nechystá na poslední ještě nějaké překvapení, nával na stánku asi úplně nebude. Hlavní novinkou je Mazda3 Bio Concept, upravená pro závody Super Taikyu ve třídě ST-Q. To znamená, že by spalovala, pokud se dostane na okruhy, uhlíkově neutrální palivo, v tomto případě naftu, protože pod kapotou pracuje turbodiesel 2,2 l. Vzrůšo, co? 😀 Mazda zatím neoznámila, zda bude auto závodit nebo ne (ale zřejmě ano), momentálně se interně testují bionafty od firem Euglena a Neste.

Pokud bude Mazda3 Bio nasazena v Super Taikyu, bude soutěžit s konkurencí z vlastních řad, od loňska v ST-Q jezdí i Mazda Roadster CNF, druhý exponát pro TAS 2024, ten samozřejmě spaluje čistý bioetanol.

Třetí závoďák je Mazda Roadster pro Super Taikyu Series ST-5, jenž je ale také loňský model, s nímž jezdili vloni vybraní zákazníci v rámci projektu „Challenge Program, Road to Super Taikyu Race“, jenž vybíral mezi novými zájemci o závodění ty nejlepší jezdce. Doposud jediným oznámeným nezávodním autem bude Mazda MX-5 v tovární úpravě pro vozíčkáře. Nevím přesně, jak velká je to novinka, poprvé byla tato modifikace ukázána jako koncept už v roce 2016. Každopádně to vypadá že to je od Mazdy pro letošek vše, což není moc potěšující.