Novinky

Nissan Crawler: koncept nekompromisního X-Trailu

Postupně se v článcích díváme na portfolio konceptů Nissanu pro blížící se výstavu Tokyo Auto Salon 2024, narychlo jsem ale musel změnit pořadí, protože se neplánovaně objevily (bohužel dost mizerné) fotky největší bomby (sorry, Disaster Support Mobile-Hub 😉 ), jakou Nissan pro letošek připravil. Je to studie jménem X-Trail Crawler.

Recept byl velmi jednoduchý – změnit víkendového dobrodruha v expediční bestii, jaká staví třeba Arctic Truck, ale ještě pořádně vyhypovaný. Milý x-trail dostal nový přední nárazník, tvořící vizuálně jeden celek s nelakovanou maskou chladiče a extrémně vytaženými blatníky, vše je z materiálu, odolnému proti drobnému poškrábání. Stejný recept byl použitý i vzadu, kde jsou navíc páté dveře a část karoserie vyvedena v matné černé fólii. Černý (ale už v laku) je i střešní spoiler, zrcátka a off-roadová kola, obutá do obřích terénních balonů. Vypadají malá, ale jsou to sedmnáctky, klame velikost gum 265/70.

Na střeše je zahrádka s vybavením a světelnou rampou a celá karoserie se oblékla do trochu podivného wrapu. Tím nejzásadnější je ale dramatické zvýšení světlé výšky a opatření celého spodku ocelovými ochranami. Vpředu je mimochodem crawler zvýšen o něco více (o šest palců, vzadu o 4), takže je spodní linie oken téměř vodorovná. Nissan X-Trail Crawler je sice klasicky pětimístný, ale reálně je spíš pro dva, zavazadlový prostor je totiž celý určen pro uložení náhradních dílů včetně rezervního kola.