Novinky

Honda: do roku 2030 třicet elektromotorek

Honda oznámila, jaké má střednědobé plány s elektrifikací motocyklů. Doposud jsme věděli pouze to, že do roku 2025 chce mít v nabídce 10 elektrických modelů různých kategorií, nyní největší výrobce motorek na planetě přichází s rozšířeným plánem, vytyčeným až do roku 2030. Honda je přesvědčena, že počínaje rokem 2030 bude celosvětově prodávat cca 4 miliony elektrických motocyklů a to díky portfoliu 30 různých modelů – supersportů, naháčů, off-roadů, ATV, skútrů a dětských biků.

Neznamená to však, že by byly showroomy přecpané motorkami na baterky a benzinové modely zmizí v nenávratnu, tento počet je sumou pro celý svět, nabídka se bude v jednotlivých zemích a regionech lišit. Toto množství by však mělo zajistit, že ceny e-biků budou v té době oproti současnosti zhruba poloviční. Těžko ale říct, co to konkrétně znamená, protože Honda zatím moc neelektrifikuje a první skútr EM1 e: zatím ještě cenu nemá. Snad nebude za 200 tisíc. 😀

Zajímavou informací, která ten cenový zvrat trošku vysvětluje, je, že Honda vyvíjí LFP (lithium ferrophosphate) akumulátory, které budou představeny v roce 2025. Není zcela zřejmé, zda je zamýšlí používat pouze v motocyklech, ale smysl by dávalo je aplikovat i do automobilů, což plánuje Toyota.

Honda každopádně k dosažení těchto cílů investuje v období 2021-2025 plných 10 miliard jenů, pro časový úsek 2026-2030 pak dalších 400(!) miliard jenů.

2 komentáře: „Honda: do roku 2030 třicet elektromotorek

  • Vzhledem k tomu, že motorka je zcela zbytná věc, čistě pro radost, tak by mě zajímalo, kdo to bude kupovat? Skůtry jasný, tam je to fuk a aspoň to neprdí, cesťák ještě snad, ale cokoliv jiného a hlavně supersporty, kdo a proč bude chtít uhlák?

    • To je dobrá otázka. Možná majitelé tesel. 😀

      Ještě by se to možná dalo smysluplně využít u crossových motorek, ty se pohybují nízkými rychlostmi. Ale elektrický superbike, to taky nevím.

Komentáře nejsou povoleny.