Novinky

Kubota Agri: koncept elektrického traktoru

Už jsme tu měli kdejaké japonské přibližovadlo od koloběžky po tryskáč …a dokonce i traktůrek od Toyoty, tak proč to nezopakovat, že. 😀 Japonská firma Kubota na výstavě CES představila studii Agri Concept, což je futuristicky vyhlížející autonomní elektrický traktor, určený pro drobné zemědělce. Není k němu mnoho informací, ale víme, že má šest elektromotorů a rychlonabíjením se lze dostat z 10 na 80 % za pouhých šest minut, takže může pracovat prakticky nonstop. Autonomní systém má detekci překážek a dokáže se jim vyhnout, stejně tak má umět rozlišit lidi a zvířata. Disponuje závěsem pro uchycení běžných zemědělských nástrojů pro obdělávání půdy a sečení trávy.

Kubota Agri je v tuto chvíli pouze koncept, ale firma má v plánu aplikovat nové technologie pro zvýšení efektivity a účinnosti. Zaměří se na automatický sběr dat, sledování v reálním čase a zapojení umělé inteligence. Na konci těchto procesů pak klidně může být i plně autonomní traktor, popřípadě jiné zařízení.

2 komentáře: „Kubota Agri: koncept elektrického traktoru

  • Úžasnou rychlost nabíjení by to chtělo doplnit velikostí bateky a dojezdem. Aby se neukázalo, že traktor se za 6 minut nabije na 80%, vyrazí na pole, po půl hodině jízdy se na jeho kraji otočí, dá si půl hoďku zpátky do kolchozu a 6 minut se bude nabíjet, aby si to celé mohl zopakovat.

    Japonsko má samozřejmě trochu jiné podmínky sedlačení než našinec, takže vzdálenost od nabíječky k políčku je jiná než tady, ale přesto mi absence těchto zcela zásadních informací přijde vcelku jasným indikátorem reálnosti projektu.

    • Je to koncept, aby se o firmě mluvilo, ale nápad to je super, není nad to, když za tebe něco maká. 😀

Komentáře nejsou povoleny.