Novinky

Nissan X-Trail Mountain Rescue: vlhký sen horské služby

Někdo u Nissanu má hodně rád zimní sporty – a to dlouhodobě. Už v roce 2018 postavil na lyže kupé 370Z a ten samý rok představil pásový crossover Juke. Mám pocit, že to nebyla podobná kreace, ale nepovedlo se mi najít nic dalšího, nicméně teď se myšlenka auta upraveného pro provoz na zasněžených površích vrátila v podobě konceptu X-Trail Mountain Rescue.

Pásový x-trail je zamýšlen jako vozidlo pro záchranáře a Nissan jej představil minulý týden v italském horském středisku Cervinia. Je určen pro dvoumístnou posádku, ta ale sedí za sebou, přičemž spolujezdec proti směru jízdy, aby mohl případně dohlížet na pacienta na lůžku, které je umístěno podélně v pravé části auta. Kromě něj je x-trail vybaven vysílačkou, majáky, defibrilátorem, sadou přenosných vysílaček, navigací a dalším záchranářským nádobíčkem (včetně mj. dronu), rozmístěným nejen v kabině, ale i na střešní zahrádce.

Podvozek Nissanu X-Trail Mountain Rescue je oproti běžnému crossoveru zvýšen o 230 mm a všechna čtyři ko… pásy má na starosti systém e-4ORCE, studie je tedy elektromobil, schopný reagovat na změnu gripu jednotlivých pásů každou desetitisícinu sekundy, což je údajně tisíckrát rychleji, než klasické systémy AWD. Jako zatím pokaždé, i v tomto případě se jedná pouze o koncept, nicméně poměrně snadno proveditelný, třeba to nějakou specializovanou firmu zaujme. 😉