Novinky

Mitsubishi L200 (2024): nová generace představena

Tři diamanty už v březnu kompletně ukázaly šestou generaci pick-upu Triton/L200 v podobě konceptu XRT, zabaleného kompletně do maskovací fólie, na oficiální premiéru jsme si ale museli počkat ještě dlouhé čtyři měsíce. Nyní se nám Mitsubishi L200/Triton modelového roku 2024 kompletně odhaluje. Neznáme sice rozměry, auto je však větší, přitom ale díky použití vysokopevnostních ocelí lehčí. Využívá také novou rámovou konstrukci. Důležitou novinkou je snížení výšky ložné plochy o 45 mm, což usnadní nakládku.

Design už pár měsíců známe, stylisté zkombinovali masku v barvě karoserie s chromovými nebo černými doplňky, interiér využívá9 stejně jako exteriér ve velkém hranaté tvary. Řidič má k dispozici v závislosti na zvolené verzi systémy Super Select 4WD-II nebo Easy Select 4WD, ten prvně jmenovaný posílá standardně 40 % síly dopředu a 60 % dozadu a disponuje režimy 2H (RWD), 4H (4×4), 4HLc (4×4 s uzamčeným středovým diferenciálem) a 4LLc (redukce s uzávěrkou středového diferenciálu). Navíc lze vybírat z režimů Normal, Eco, Gravel, Snow, Mud, Sand a Rock a nechybí ani vektorovací systém Active Yaw Control (AYC) na bázi přibrzďování vnitřního předního kola. Překvapí analogová přístrojová deska, potěší spousta analogových ovladačů a samozřejmě nechybí dotykový displej infotainmentu.

Podvozek má vpředu dvojité lichoběžníky, vzadu pak listová pera. V tuto chvíli byl potvrzen pouze jediný motor – čtyřválcový turbodiesel 2,4 l, dostupný ve třech verzích – se 150 k a 330 Nm, se 184 k a 430 Nm a 204 k a 470 Nm. Kombinuje se s šestistupňovým automatem nebo shift-by-wire manuálem se stejným počtem kvaltů.

Prodávat se bude v barvách Blade Silver Metallic, White Diamond, Solid White, Jet Black Mica, Graphite Gray Metallic a atraktivní Yamabuki Orange Metallic. Prodej bude nejprve zahájen v Thajsku, kde se L200 vyrábí, poté se rozšíří i do dalších států regionu ASEAN a počátkem roku 2024 se (po 12leté pauze) vrátí i na japonský trh. O Americe, popřípadě Evropě se zatím Tři diamanty nezmiňují.

Mitsubishi ukazuje také závodní verzi L200 pro rallye, která bude opět startovat na Asia Cross Country Rally.