Novinky

Lexus má novou luxusní jachtu LY 680

Lexus na právě probíhající výstavě Japan International Boat Show 2024 představil novou luxusní jachtu LY 680 …jako model v měřítku 1:20, 😉 ale díky šikovným grafikům už můžete na fotkách vidět, jak rozráží mořské vlny. 🙂 Je to už druhá jachta s designem ve stylu značky Lexus, ale protože nepředpokládám, že si pamatujete předešlou LY 650 z roku 2019, doporučuji si kliknout:

Stačí zběžný pohled a je hned jasné, že LY 680 není zase tak úplně nová, je to spíše velmi lehký facelift LY 650. Jestli se marně snažíte najít nějaké rozdíly, tak LY 680 má o 1,4 m delší flybridge (to je ta otevřená sekce na střeše). Díky tomu se zvětšila pohovka a lze tam na přání instalovat dokonce i barbecue gril. Ještě méně rozpoznatelným rozdílem je prodloužení zadní plovací platformy o 70 cm, ale prý to má blahodárný vliv na množství aktivit, které se odtamtud dají provozovat.

Tato změna se podepsala na zvětšení celkové délky na 20,66 m, šířka zůstává 5,76 m. Do nádrže se vejde přesně 4012 l nafty, v další je zase 852 l pitné vody. Lexus LY 680 má tři kajuty s šesti lůžky a měl by hýčkat pohodlím až 15 pasažérů. Zdá se, že bude možné volit mezi dvojicí 800k nebo 1000k motorů Volvo Penta IPS V6 o objemu 12,8 l. Přestože je tedy LY 680 téměř identická s předchůdcem, je mezi nimi jeden dost radikální rozdíl. Zatímco LY 650 zkonstruoval a vyrobil americký výrobce lodí Marquis Yachts, LY 680 bude vyrábět taiwanské loďařství Horizon Yacht a lze ji objednávat už teď – ale bohužel pouze v Japonsku. 🙁

To je dost překvapivý krok. Nevím sice úplně přesně, kde všude (mimo USA) bylo možné objednat LY 650, ale faktem zůstává, že tyto jachty vznikly v počtu… sedíte?… pouhých čtyř(!) kusů, takže není divu, že se tím Lexus nějak extra nechlubí. Je tedy otázkou, jaký šlágr asi bude LY 680 s JDM exkluzivitou… Je to škoda, já být bohatý autař, vůbec bych neváhal. Každopádně první japonští zájemci o LY 680 dostanou svou loď na jaře příštího roku.

Jeden myslel na “Lexus má novou luxusní jachtu LY 680

  • 4 kusy? Ta to je slušnej fail, čekal jsem, že se to chytne podobně jako Honda s letadýlky. Ale možná netáhne ten ropnej Číňan pod kapotou, já bych tam chtěl tu jejich V8 z konceptu. Chápu, že v reálu to potřebuje jiný motor hlavně kvůli výkonu a ropa dobrá kvůli dojezdu, ale stejně. Lexus jako značka aut by dnes už neexistoval, kdyby tehdá LS400 ohromoval dieselem od Volva. Jasně, je to jiná situace, ale stejně, za ty miliony bych to prostě chtěl komplet se vším a motory to za mě kazí. Co konkrétně to kazí u miliardářů těžko říct, to ví jen Lexus.

Komentáře nejsou povoleny.