Novinky

AWV: Honda, co bude pracovat za vás

Vzpomenete si ještě, co představila Honda na výstavě spotřební elektroniky CES v Las Vegas v roce 2018? Jasně že ne. 🙂 A co tahle na pohled trošku hranatější Honda e bez střechy a dokonce i čelního skla? Takovou konfiguraci čas od času mívají puristické sportovní vozy s minimální váhou, v nichž se musí sedět v přilbě. Ale to není tenhle případ – a to ani náznakem. 😉 Honda AWV (Autonomous Work Vehicle), představená poprvé právě na CES 2018, žádnou střechu nebo čelní sklo nepotřebuje, protože nemá kabinu. Jak naznačuje její jméno, jde o elektrické, plně autonomní pracovní vozidlo, jehož úspěšné testy teď Honda dokončila v Novém Mexiku.

Robotické Hondy AWV se zde podílely na budování tisíciakrového areálu Black & Veath, kde bude v budoucnu stát solární elektrárna. Vozítka zvládnout převézt náklad o hmotnosti až 400 kg nebo táhnout přívěs o váze až 720 kg, v podmínkách s vysokými teplotami zvládly běžnou osmihodinovou pracovní dobu a k plnému nabití potřebují šest hodin.

K jejich provozování Honda musela provést důkladné zmapování terénu a operátoři poté mohli vytyčit přesné body zastávek AWV, což umožňuje poslat vozidlo na přesně stanovené místo. Honda AWV se pohybuje za pomoci GPS a řady senzorů, využívá radar, lidar a kamery, aby se dokázala vyhýbat překážkám a reagovat na aktuální podmínky v blízkém okolí. Operátoři navíc mají přístup k záběrům kamer a v případě potřeby mohou AWV ovládat na dálku. Honda tímto projektem nejen získá další zkušenosti s autonomním řízením, ale otevírá se jí také zajímavá možnost rozšíření výrobního programu, uvidíme, jestli to dokáže komerčně využít.