Novinky

Honda Civic Type R 2023: poslední benzinový hot-hatch představen

Honda nás na příchod nové generace sportovního Civicu Type R připravovala docela dlouho a teď si jej konečně můžeme prohlédnout na prvních oficiálních fotkách bez kamufláže. Hned v úvodu je však třeba říci, že tím to prozatím končí. Automobilka v souvislosti s novým CTR zatím nezveřejnila ani jedno jediné číslo, přesné specifikace (ba ani základní specifikace) zatím zůstávají tajemstvím, stejně jako případný výsledek ostrých jízd na Ringu. Zatím jen víme, že oproti minulé generaci bylo všechno vylepšeno. 😉 Honda si prostě ještě nechává něco na později, s jistotou však víme, že jí bude opět pohánět motor 2.0 VTEC Turbo v kombinaci s šestistupňovým manuálem a mechanickým samosvorem. Už naposled, příští Type R dostane nějakou formu elektrifikace.

Takže pojďme na fotky. Dost prozradil únik fotečky z minulého týdne, ale teď můžeme vše vidět v rozumné velikosti. 😉 Od běžného fastbacku se Civic Type R neliší zase tak dramaticky. Má nový design masky chladiče s menšími voštinami (a samozřejmě Red H) a nový přední nárazník s integrovaným lipem. Ten navazuje na rozšířené přední blatníky Prahy dostaly nový aerodynamický prvek a přechází do mírně rozšířených zadních dveří. Zdá se, že zadní blatníky mají standardní šířku. Vzadu nesmí chybět velké křídlo, tentokrát v racingovém stylu a komplet doplňuje nový zadní nárazník s difuzorem. Uprostřed jsou opět tři koncovky výfuku. Málem bych zapomněl na kapotu se štěrbinou pro přívod vzduchu (i když v tomto případě asi spíš pro odvod) a kola, obutá do pneumatik Michelin Pilot Sport 4S.

Auto bude dostupné v laku Championship White, ale i v barvách Rallye Red, Boost Blue, Crystal Black Pearl a Sonic Grey Pearl. Interiér vsadil na kombinaci černé a červené, sedadla přímo lákají k usednutí, nesmí chybět kovová hlavice šestikvaltu, volant na naštěstí kožený, ne plyšový. Překvapí absence povinných karbonových dekorů, Type R vsadil (zřejmě) na hliník. Chybět nesmí přepínač jízdních režimů, doplněný o specifické tlačítko +R, které umožní okamžité přepnutí do nejostřejšího módu, konečně půjde také nastavit individuální režim. A to je prozatím vše, přátelé.

11 komentářů: „Honda Civic Type R 2023: poslední benzinový hot-hatch představen

  • Za mě spokojenost, jediný co je trochu zvláštní je to zadní křídlo na tuning/racing hliníkových nožkách… Hodně se mi líbí zadek. Trochu zvláštní jsou ty vsazený lišty v horní části předních dveří, originalita se tomu musí nechat, ale jsem fakt zvědavý jak to bude působit na živo. Celo-rudý sedačky… Není to už trochu moc? Exteriér C11 celkově designové oproti desítce umírnili, zprémiovatěli…a teď tam narvou takový sedačky? Jde to udělat prémiově, dravě sportovně a přesto méně komediantsky…

  • Moc pěkné, mi se líbí, že je CTR 11G civilnější a elegantnější. Jen mě prudí ty výfuky uprostřed, protože od hot hatche očekávám schopnost táhnout vozík nebo vézt kola. :-)))

    • CTR s koulí? Nene 😀

      • Tak lepsi nez ho dat kouli na miatu, coz je moje druhe auto 😅

  • Souhlas s komentáři.
    Návrat k relativní „nenápadnosti“ nemusí být na škodu. Pokud bych chtěl CTR jako auto na běžné denní ježdění, čistě z hlediska designu bych sáhl po 11G.
    Také trochu nerozumím způsobu uchycení zadního křídla, neladí to se zbytkem auta.
    A jakkoli je červená v interiéru sportovního auta super, u sedaček bych rozhodně přidal více černé.
    Kdo můžete, kupujte, protože tahle Honda se jednou bude vyvažovat zlatem. Ledaže by se podařilo zvrátit vývoj směrem k syntetickému benzínu, ale moc tomu nevěřím.

    • Jo, tohle má zaděláno na ikonu už teď. Přece jen – poslední benzinové R…

  • Hlavně, settings na dipleji INDIVIDUAL!

    • Vypadá skvěle! Je to type R a to křídlo k tomu patří a zda se mi, že nebude vadit výhledu vzad. A ty výfuky k tomu patří. Já bych asi taky volil levý a pravý výfuk ale tohle jasně říká, že tam je přes 300hp takže nic proti. Myslím, že je to zatím nejhezčí Civic R. Sice se mi na první dobrou zdá, že předchozí čumák je hezčí, ale čím déle se dívám na tenhle, tím se mi líbí víc. Mít zbytečnej milion milion sto tak objednávám v bílé 😎

Komentáře nejsou povoleny.