/ Honda ZR-V e:HEV: evropská verze představena /

Honda právě ukázala podobu evropské specifikace crossoveru ZR-V e:HEV (jenž se prodává v Americe jako HR-V) a jestli jste byli zvědaví, jestli budeme mít evropskou nebo americkou verzi, Honda to vyřešila šalamounsky – na fotkách je jak JDM “Maserati” varianta se svislými lamelami v masce chladiče a minimalistickým nárazníkem, tak US verze s voštinovou mřížkou. Důvod není znám, možná se bude příď lišit podle verze výbavy, ale ať už to bude jakkoli, každý si bude moci vybrat, popřípadě zaměnit… A to je pozitivní, protože ta US verze se mi líbí opravdu o pořádný kus méně. 😉

Honda ZR-V má v hledáčku mladé (a bohaté 😉 ) zákazníky z generace Z (proto ZR-V – Honda Z Runabout Vehicle), kterým chce nabídnout “stylový, sportovní a dynamický” crossover s technikou Civicu. K pohonu bude sloužit známý hybrid i-MMD s výkonem 184 k a točivým momentem 315 Nm, jenž má v kombinaci s tuhým šasi poskytovat jízdní charakter a agilitu, obvyklou spíše u sportovních hatchbacků a to při zachování kvality jízdy. Silnou stránkou auta má být i prémiový interiér s množství odkládacích prostorů a volnočasovým aktivitám vyhoví i přepravní kapacita až 1291 l (po sklopení zadních sedadel).

Jak už jsem zmínil před časem, Honda ZR-V má délku 4570 mm a šířku 1840 mm, je tedy prakticky stejně velké jako 3. generace CR-V (ta s předkusem), takže určitě bude schopná oslavit i ty stávající majitele céervéček, pro které bude nové CR-V už moc drahé. Hondy ZR-V MY2024 bude v Evropě zahájen letos na podzim, na podrobné specifikace je tedy ještě dost času. Hlavními konkurenty ZR-V bude Toyota Corolla Cross a Nissan Qashqai.