Novinky

F1 2018: Honda v předsezonních testech překvapila

Formule 1 má za sebou celé zimní testování před novou sezonou, teď už uvidíme všechny vozy až 25. března při GP Austrálie. A jak se situace vyvíjela pro Hondu a stáj Scuderia Toro Rosso? Nové spojenectví určitě překvapilo a zanechalo dobrý dojem. Honda v prvních testech nasadila tři různé specifikace nového motoru, které každý jednotlivý den najezdily bez zjevných problémů spoustu kol a z nich byla vybrána ta nejlepší, s níž tým zvládl celé druhé čtyřdenní testování – opět bez poruchy. Vypadá to tedy, že se spolehlivost pohonného systému Honda dramaticky zlepšila.

Potíže nemělo ani šasi Toro Rosso, s výjimkou jednoho půldne, kdy se vyskytl problém s brzdami, fungovalo STR13 jako hodinky. Auto za 8 dní ujelo v Barceloně 822 kol, tedy 3826 km, což je třetí největší porce po Mercedesu a Ferrari! Skutečná rychlost jednotlivých týmů se samozřejmě ukáže až v Austrálii, ale určitě nezarmoutí, že Pierre Gasly zajel na nejměkčích pneumatikách sedmý nejlepší čas zimních testů a jeho kolega Brendon Hartley třináctý. Celkem se testů zúčastnilo 22 jezdců.

Letošní sezona by tak mohla být pro Hondu trošku veselejší, než ty předchozí tři s McLarenem, Scuderia Toro Rosso už na konci loňského roku jako svůj cíl pro letošní sezonu vidí bojovat s motory Honda o čtvrté místo, tak uvidíme, jak se bude dařit. Jedinou pihou na kráse je tak zatím to, že Honda poslední den testů odpoledne zaznamenala „anomálii v datech z pohonné jednotky“, kvůli níž už bylo auto pro jistotu odstaveno, aby mohl být možný problém ihned analyzován. Tak snad to nebude nic vážného…