Novinky

Toyota, Honda a Nissan opět spolupracují na významném projektu

Největší japonské značky opět spojily své síly, což znamená, že z výsledku budou těžit i automobilky Mazda a Subaru, které úzce spolupracují s Toyotou a Mitsubishi, patřící Nissanu. Naposledy se tito rivalové pustili do spolupráce při budování vodíkové infrastruktury v Japonsku, ale o co se jedná nyní? Mám dobrou zprávu, tentokrát z toho budeme mít prospěch všichni. 😉

Podle informací Nikki Asian Review se Toyota, Honda a Nissan, společně s firmami Panasonic, GS Yuasa a organizací LIBTEC (Lithium-Ion Battery Technology and Evaluation Center) zapojily do společného vývoje akumulátorů s pevným elektrolytem (solid state), určených pro elektromobily všech zainteresovaných značek. Doposud bylo známo jen to, že se do vývoje pustily tyto značky samostatně, zdá se však, že se situace změnila nebo kooperace probíhá od začátku, jen to nebylo veřejně oznámeno.

Projekt finančně podporuje japonské ministerstvo průmyslu a obchodu, které LIBTEC poskytne na tento projekt údajně 14,6 milionu dolarů. Cílem spolupráce těchto automobilových gigantů a významných výrobců baterií je samozřejmě stát se světovou špičkou v oblasti elektromobilů a získat výhodu nad ostatními automobilkami, které vyvíjí tyto akumulátory vlastními silami. Z vývoje ale samozřejmě bude těžit celý japonský autoprůmysl, jak známo, Toyota se dohodla s Mazdou na společném vývoji elektrických aut, Nissan určitě poskytne nové akumulátory svému Mitsubishi a je také velmi pravděpodobné, že Toyota poskytne tuto techniku i značce Subaru, v jehož vlastníkovi Subaru Corporation (Dříve Fuji Heavy Industries) 16,5% podíl a spolupracuje s ním na řadě projektů.