Novinky

Honda Jazz: elektrická verze za dva roky

Honda patřila ohledně elektromobilů k nejskeptičtějším značkám – ne náhodou se v minulosti věnovala hlavně hybridům a vodíkovým palivovým článkům; bateriové elektromobily pro ní představovaly nesmyslnou kombinaci vysoké ceny a hmotnosti doprovázené malým jízdním dosahem a nesmyslně dlouhou dobou nabíjení. Elektromobily tedy sice vyvíjela, ale doposud žádný nenabízala k běžnému prodeji, nepočítáme-li tedy experimentální pronájem pro účely testování.

Ale stejně jako v případě dieselů, ani teď si automobilka nemůže dovolit ignorovat trendy, jakkoli s nimi nesouhlasí – a konkurence se v oblasti elektromobility rozjíždí na plné obrátky. Proto v současnosti nabízí v Kalifornii a Oregonu bateriovou verzi eko-auta Honda Clarity a už příští rok (nejpozději zkraje roku 2020) začne v Evropě (a patrně i v Japonsku) nabízet malý elektromobil na bázi konceptu Urban EV.

Ba co víc, podle Nikkei Asia by měl jít do prodeje v první polovině roku 2020 také elektrický Jazz (zřejmě v rámci příští generace). Honda se prý při realizaci tohoto projektu spojí s čínským výrobcem akumulátorů Contemporary Amperex Technology a následovat budou další elektrifikované verze aut na bázi modelu Jazz/Fit. Jazz EV a by se ale měl prodávat jen v Číně. Respektive čínský trh má auto jisté, ovšem jestli se dostane i do Ameriky, to zatím není známo. Naopak téměř jistí si můžeme být tím, že nezamíří do Evropy. Tady se Jazz neprodává moc dobře a Jazz EV by na tom určitě nebyl lépe. Ale jak už bylo řečeno, my budeme mít mnohem lepší elektromobil. 😉