Novinky

Nissan GT-R: nový až v příští dekádě, předtím jako koncept

Nissan GT-R R35 už je tu s námi od roku 2007 a patří tedy k vůbec nejstarším autům, která dnes můžete koupit jako nová. Jeho kondice se za ta léta nijak zvášť nezhoršila, stále z něj mají supersporty náležitý respekt, ale co naplat, už by to chtělo omladit.

Momentálně už je jasné, že se nová generace R36 v tomto desetiletí nestihne. Přesný časový plán je stále nejistý, kdoví, jestli jej vůbec znají u Nissanu, vývoj je totiž teprve v rané fázi, nicméně se očekává jeho příchod „early next decade,“ což může znamenat rok 2020, ale klidně i 2022. Ale ty největší nedočkavce trošku uklidním – jeho příchod bude podle slov šéfdesignéra značky s dostatečným předstihem předznamenávat nový koncept.

Nissan už dříve vyloučil, že by se R36 podobalo modelu GT-R50 od Italdesignu a studie GT-R Vision 2020 je, přiznejme si to, sice působivá, ale poněkud nereálná, takže se můžeme těšit na úplně novou studii, přičemž se Nissan netají tím, že charakter současného modelu bude přenesen i do vzhledu nástupce. Pokud jde o techniku, má se za to, že i GT-R bude downsizovat a elektrifikovat, takže lze s největší pravděpodobností očekávat přeplňovaný třílitrový V6, doplněný o hybridní systém.

To současně značí, že auto dostane úplně novou platformu, dost možná odvozenou o techniky, která se se vyvíjí pro Infiniti, které by mělo taktéž postupně, ale kompletně přejít na elektrifikované systémy, zkombinované výhradně s pohonem všech kol. Ovšem ať už to dopadne jakkoli, Nissan se zavázal na adresu příštího GT-R sebevědomým prohlášením, takže jsem v napjatém očekávání. 😉