Novinky

Lexus IS F se nevrátí. Ale něco se přece jen chystá…

Také vám u aktuální generace sedanu Lexus IS něco chybí? Ano, správně, sportovní verze F s osmiválcem. Pokud dnes budete chtít nějaké auto, piplané na okruhu pod horou Fuji, musíte se spokojit buď s odvozeným kupé RC F nebo jít o třídu výš do GS F. Lexus přitom na otázky, týkající se sportovního sedanu střední třídy, odpovídá vyhýbavě.

Co se týče aktuální generace IS, vyráběné od roku 2014, ta už je samozřejmě pasé, ale web Driving Enthusiast přišel se zákulisní informací, že se v průběhu dalších několika let, tedy v příští generaci, výkonný sedan vrátí. Ale neponese logo F a bohužel ani atmosférický motor V8 4.0. Půjde nejspíš o model IS 400, respektive IS 400 F-Sport s výkonem 400 koní, které však budou získány z motoru V6 3.5 biturbo, použitého u aktuální generace luxusní limuzíny LS.

Šestiválec bude zkombinovaný buď se stejným destistupňovým automatem nebo novou osmistupňovou skříní a lze očekávat, že auto dostane drobnosti od divize F, jako jsou větší kola a brzdy nebo tužší podvozek. Auto bude zacíleno logicky nikoli na nejdrasnější modely RS, AMG a M, ale spíše na německé verze S a M-Performance.

Tohle všechno by však mělo platit pouze v případě, že nějaké nové IS vůbec bude. Zatím je totiž jeho budoucnost nejistá, nový sedan Lexus ES by totiž mohl nahradit současně jak GS, tak také IS. Finální rozhodnutí, stejně jako v případě celé značky F, zatím nepadlo.