Novinky

Toyota Yaris GR Sport: když jste nestihli GRMN…

Sportovní Yaris GRMN byl cenově, ale i velikostí produkce spíš sběratelský kousek, než vážně míněný projekt ostrého supermini, takže předpokládám, že ho nejspíš v garáži nemáte. Pokud ano, tak těžká závist, 😉 nás ostatní však může těšit, že Toyota teď připravila něco trošku dostupnějšího – Yaris GR Sport. Jedná se o prvního člena rodiny GR Sport, která se bude v Evropě postupně rozrůstat, což je určitě dobrá zpráva.

Už trochu méně potěšující je, že pokud očekáváte auto ve stylu oldschoolové Hondy Jazz Dynamic, představující pěkně vyvážený warm-hatch, Toyota měla poněkud jinou představu. Sama auto prezentuje jako novou verzi výbavy a přestože došlo k řadě technických vylepšení, srdcem vozu zůstává hybridní ústrojí v čele s benzinovou patnáctistovkou a variátorem. Oturbené dvanáctistovce by podle mého názoru slušelo GR Sport více. 🙁

Je přitom vidět, že si inženýři s autem docela vyhráli. Dostalo sportovní tlumiče Sachs, podobné těm u GRMN a kratší pružiny, takže se světlost auta snížila o 11 mm a současně došlo k redukci vzdálenosti mezi výřezem blatníku a kolem o 18 mm. Současně má Yaris GR Sport plný stabilizátor namísto dutého. Potěší také sedadla s lepším bočním vedením, volant z kupé GT 86 a 17″ kola, navržená exkluzivně to tuto variantu a obutá do plášťů Bridgestone Potenza RE50, identických s GRMN. Ostatní modifikace jsou čistě stylingové – tmavý chrom, zatmavené světlomety a zadní okna. Červené dekory jsou za příplatek.