Novinky

Toyota Corolla BTCC: těším se na GRMN ;-)

Zcela na rovinu – nová generace hatchbacku Toyota Corolla je sice designově o několik levelů sportovnější, než všechny dosavadní aurisy dohromady, ale v rámci kategorie kompaktů dnes najdete i přece jen ještě výrazně sportovněji pojaté konkurenty (pozor, neplatí pro kombi! 😉 ). Že bude mít corolla sportovní potenciál ale naznačily koncepty z výstavy SEMA, potažmo driftovací Aasbův speciál, ale teď tu máme první okruhový závoďák – a je to naprostá pecka!

Toyota ukázala první rendery okruhového speciálu Corolla BTCC, jež nasadí v příští sezoně britského šampionátu cestovních vozů. Tento snad nejrůznorodější seriál na světě už přilákal Hondu, Subaru, BMW, Audi, Opel, Ford, Mercedes-Benz a Volkswagen, je tedy na co se dívat – a ještě bude. 🙂 Corolla dostala v souladu s pravidly widebody kit, zadní křídlo, ochranný rám a další nezbytné vybavení, výhodou BTCC je, že fungují se spoustou sériových komponentů, takže závodění není tak drahé jako v jiných sériích.

Toyota auto vyvinula ve spolupráci s týmem Speedworks Motorsport, jenž v posledních dvou letech vyhrál pohár nezávislých týmů s modelem Avensis BTCC a letos skončil jezdec Tom Ingram celkově druhý. Lze předpokládat, že menší corolla si povede na závodních tratích ještě lépe, takže to asi příští rok bude docela zajímavé, navíc to vypadá, že by Speedworks mohl dostat tovární podporu Toyoty (UK). 😉 První závodní víkend začíná 6. dubna na okruhu Brands Hatch.

Obrázky Corolly BTCC mě utvrzují v tom, že se fakt začínám těšit na Corollu GRMN, kterou by podle zákulisních informací Gazoo Racing mělo v této generaci postavit. Také by se Toyota mohla zapojit do WTCR, co říkáte?