Novinky

Pět klasických MR2 (Mk1) za zánovní Mazdu MX-5 ND. Šli byste do toho?

Představte si, že byste vlastnili sbírku pěti vozů Toyota MR2 první generace. Třeba dvě bílé, červenou, žlutou a světlemodrou, všechny v docela slušném technickém stavu. To by bylo krásné, co říkáte? A přesně takovou sbírku vlastní jeden americký středoškolský profesor. Tedy přesněji řečeno vlastnil, vyměnil je za lehce ojetou Mazdu MX-5 ND z roku 2016!

Říkáte si, že byste něco takového nikdy neudělali a přemýšlíte, co ho k takovému radikálnímu kroku vedlo? Důvody jsou vcelku prozaické. Majitel už je v důchodu a neměl už energii (ani finanční prostředky) na to, udržovat auta z poloviny osmdesátých let v dobré kondici. A tak je nabídl naráz dealerovi Coad Toyota ve státě Missouri.

Popravdě řečeno se původnímu majiteli zase tak moc nedivím. Žluté auto z roku 1985 mělo najeto 333 tisíc kilometrů a červené z roku 1986 přes 225 tisíc, tam už asi skončila spousta peněz. Na druhou stranu bílé MR2 s automatem z roku 1987 ukazovalo na počítadle jen necelých 130 tisíc, druhé bílé s manuálem (a kompresorem) z roku 1988 pak přes 126 tisíc. A modrý exemplář byl opravdová leštěnka – rok 1989 a lehce přes 45 tisíc kilometrů!!!

Krátce poté, co dealer zveřejnil na sociálních sítích fotografie svého úlovku, se ozvala řada petrolheadů a po MR2kách se jen zaprášilo. Osobně pána na jednu stranu chápu – starat se o pět aut musela být pěkná fuška. Na druhou stranu já bych se celé sbírky nezbavil, nechal bych si z nostalgie alespoň jedno. Je jasné, že rare modrý kousek musel pryč, bez jeho prodeje by na MX-5 nedosáhl, ale jeden z těch méně vzácných mu myslím v garáži klidně zůstat mohl, místo zjevně má. 😉

Je to v každém případě skvělá reklama zejména pro Mazdu, naopak Toyota by mohla urychlit to přemýšlení o nové generaci MR2… Ale když o tom tak přemýšlím já, tahle situace je furt lepší, než událost z loňska, kdy týpek kdesi v USA vyměnil jedničkové MR2 za Toyotu Tacoma…