Novinky

Mazda MX-5 Roadster Coupe: vzácnější než supersporty

Mazdy MX-5 snad nikdy nikoho nezklamaly, co se zážitků z řízení týče – a kdo říká, že ano, ten kecá, jen chce být pozérsky za rebela. 😉 Ale jedno negativum s nimi přece jen spojováno je. Byly (a jsou) tak dobré, že se z nich stalo nejprodávanější auto světa. Však také ani na našich silnicích není problém potkávat nějakou miatu i několikrát denně. A přestože v celkových číslech nejde o velké počty, tenhle fakt nemusí zrovna oslovovat toho, kdo chce vyčnívat z davu.

Přednedávnem se ale internetovou komunitou automobilových fandů prohnal inzerát z Hong Kongu, nabízející MX-5 druhé generace, která patří k nejvzácnějším sportovním autům vůbec. Není to totiž roadster, ale kupé. Jmenuje se Roadster Coupe a je to jeden z pouhých 179 aut, vyrobených pro japonský trh! A pokud mám být ještě konkrétnější – jeden z pouhých 63 exemplářů výbavy Type S se silnějším motorem o výkonu 158 koní a šestistupňovým manuálem.

Jako velký fanda otevřených aut sice nechápu, proč dávat roadsteru napevno střechu (ty řeči o větší tuhosti si nechte 😉 ), ale bez ohledu na to je třeba ocenit, že váhově auto zůstalo de facto na svém – přibralo pouze 10 kg. Každopádně nemůže být pochyb o tom, že si majitelé určitě větší tuhost skeletu při broušení okruhů moc neužívali – auto má od roku 2004 najeto jen 48 tisíc kilometrů, od začátku tedy bylo zjevně pořízeno jako sběratelský kousek. A tomu odpovídá i cena – na prodej bylo v přepočtu za 38 tisíc dolarů, která zohledňuje i fakt, že auto prošlo nedávno renovací, při které dostalo řadu zcela nových dílů s cílem dostat Roadster Coupe do stavu, co nejvíce podobnému původnímu.