Novinky

Super GT 2019 Okayama: Honda NSX vítězí v prvním závodě, na pódiu i nissany

Začala nám závodní sezona japonských gétéček Super GT prvním závodem na okruhu Okayama. Co se aut týče, zatím vše zůstává v původním složení, Honda nasadila NSX-GT, Nissan GT-R Nismo GT500 a Lexus LC 500, Supra posledně jmenovaný speciál vystřídá v ročníku 2020.

Kvalifikaci top třídy GT 500 ovládly Nissany GT-R, které získaly první řadu, následováni trojicí NSX a dalším GT-R. Nejlepší LC500 se umístil na sedmém místě. Jenže samotný závod měl se závoděním společného jen málo. Jelo se za hustého deště a průběh byl poznamenán spoustou nehod zejména aut ve třídě GT3.

Trojice NSX se na vodě sice dostala do vedení, ale pak vůz stáje Keihin ťukl do vedoucího Raybrigu, což pro posledně jmenované úřadující mistry mělo za následek konec závodu a pachatel si pro změnu vysloužil penalizaci, což oba vozy posunulo na konec výsledkové listiny. Po tomto incidentu se už v závodě nepokračovalo a pódiové příčky tak spadly do klína další třem autům v pořadí. Svůj okamžik slávy, který u Aguri nepřichází moc často, si připsalo ARTA NSX, za ním se seřadila čtveřice GT-R. Nejlepší Lexus tentokrát skončil až šestý.

Tohle je famózní začátek sezony pro Nissan, Aguri totiž nejspíš nebude bojovat o titul a oba nejnadější týmy Hondy skončily první závod s nulou. U Lexusu to vypadá, jak by se vývoj už zaměřil na supru a LC se nechá dojezdit. Ale uvidíme, jak se bude situace vyvíjet v dalších závodech.

Lexus si může trochu spravit chuť v kategorii GT 300, RC F proměnil druhé místo na startu ve vítězství, na pódiu jej doplnilo NSX GT3 Evo a Toyota Mark X MC, závodní verze stejnojmenného ostrého sedanu.

Kdyby vás zajímalo, jak vypadal závod z pohledu jeho vítěze, následuje video. Pokud by se vám povedlo najít i nějaké jiné, hoďte link do diskuze. 😉