Novinky

Lexus vyvíjí nový základní model. Vystřídá CT 200h

Lexus CT 200h nebyl zrovna trefou do černého. Ani moc hezký, ani moc výkonný a vlastně ani moc úsporný, když s tím člověk jel jinak, než na důchodce. Vzhledu i chování na silnici sice výrazně pomohla verze F Sport, ale když jsem se mu před lety dostal pod kůži a odhalil jeho skrytý talent, byl jsem spíše výjimka. Svět tohle auto prostě nepřijal. Škoda…

Ze souvislostí jsem nabyl dojmu (a určitě jsem nebyl sám), že model CT 200h, jenž nebude mít přímého nástupce, Lexus nahradí crossoverem UX. Jenže UX je o poznání dražší, takže není divu, že aktuální zprávy tvrdí, že tomu tak není.

Autocar přišel s informací, že nástupce CT 200h přijde v roce 2021 a „nemusel by to být hatchback“. To bych si troufl tvrdit s jistotou. Hatchbacky jsou dnes populární pouze v Evropě, kde Lexus nemá moc silnou pozici a vyvíjel by tedy auto, kterého by se prodalo sotva pár tisíc kusů ročně. Jako reálnější se jeví, že jej nahradí nový crossover.

Ten bude menší a levnější, než UX, bude také využívat platformu Toyota TNGA a Autocar spekuluje, že by měl dostat i plug-in hybridní verzi a že právě tohle auto by mohlo být prvním bateriovým elektromobilem značky, což si ale úplně nemyslím… Nemuselo by však nutně jít o crossover s rysy SUV, dost možná půjde spíš o zvýšený hatchback ve stylu Mercedesu GLA, takové auto se dostatečně odliší od UX a současně bude přijatelné i pro trhy, které pětidveřákům moc nefandí.