Novinky

Honda vloni prodala více aut s manuálem, než v roce 2017

Vypadá to, že tu máme speciální témat týdne – kdo co prodává v Americe s přímo řazenou převodovkou. Nejprve se objevila překvapivá informace o Toyotě 86, následně už ne tak moc překvapivá zpráva o Mazdě MX-5 (s dovolením jsem si dovolil je spojit do jednoho tématu 😉 ) a teď je na řadě Honda.

Samozřejmě nikoli její sportovní verze Type R a Si, které se s jinou, než manuální převodovkou neprodávají, stejně jako se s MT neprodává supersport NSX, ale hned celá produkce. Honda totiž vloni v Americe zažila překvapivý jev. V době, kdy zájem o manuály postupně klesá až do té míry, že pro řadu zlodějů už jsou auta s ním nezajímavá, protože je v řadě případů ani neumí řídit, zaznamenala v roce 2018 růst zájmu o fofrklacky.

Meziroční (doslova) skok činil plných 30 %, což znamená, že se jich vloni prodalo 45.601 kusů. A to je ještě zajímavější, když uvážíme, že meziročně celkové prodeje Hondy klesly o 2,2 %. Samozřejmě z celkového počtu 1.604.828 aut je to zanedbatelné množství, ale i těch 2,8 % zatím stojí automobilce za to, je v nabídce držet.

Největší zastoupení mají manuály u civicu – 13,6 % (u Toyoty Corolla je to 1 %), v případě modelu Fit (Jazz) je to 10,5 % (yaris je na polovině tohoto výsledku), čemuž se ani moc nedivím, s ohledem na to, jak dobrý je s atmosférickou patnáctistovkou. A na třetím místě je accord. Sice s jen 1,7 %, ale v případě sportovnější verze Sport činí podíl 5 %.

Těžko říct, co za zvýšenou popularitu manuálů mohlo, dost možná pouze fakt, že jsou levnější, automobiloví nadšenci totiž ze země nevylézají. 😉 Každopádně letos to asi tak růžové nebude, do dubla tvořil podíl manuálů 2,6 %, u modelu Fit jen 4,1 %, u civicu 10,1 %, polepšil si jen Accord na 1,8 %.

Jeden myslel na “Honda vloni prodala více aut s manuálem, než v roce 2017

Komentáře nejsou povoleny.