Novinky

Nissan je bez šéfa! Saikawa rezginoval na funkci CEO

Hiroto Saikawa, který byl jedním z iniciátorů sesazení Carlose Ghosna z vedení Nissanu a také jeho nástupce, si vedení automobilky moc neužil. Už krátce po odstranění Ghosna z řady míst zaznělo, že by neměl ve funkci setrvávat, protože by to nemuselo prospívat vztahům s Renaultem, dokonce to zvažoval on sám a vypadalo to jako hotová věc. Nakonec ve funkci zůstal a vztahy se skutečně stále zhoršují, těžko však soudit, zda na tom má sám Saikawa-san nějaký podíl.

Nicméně před pár dny na Saikawu (a některé další vysoce postavené manažery) prasklo, že ještě za vlády Ghosna dostával na kompenzacích v podobě akcií více, než mu náleželo. A to zřejmě byla poslední kapka, protože CEO Nissanu v pondělí oznámil svou rezignaci, kterou dozorčí rada ještě téhož dne večer přijala.

Šetření ukázalo, že k penězům navíc Saikawa přišel změnou data, kdy měly být inkasovány. Podle člena dozorčí rady Yasushiho Kimury to „nebylo nelegální“, ale bylo to neetické. Každopádně Saikawa tím pádem selhal jako člověk, který by měl nastolit v Nissanu znovu pořádek a jeho nástupce se nyní hledá. Dozorčí rada zvažuje deset kandidátů a nový CEO by měl být jmenován někdy v průběhu října.