Novinky

Honda bude preferovat hybridy před elektromobily

Bateriové elektromobily teď prožívají obrovský boom. Ne prodejní, ale marketingový – většina výrobců tvrdí, že v nich je budoucnost, že se na ně budou zaměřovat a že plná elektrifikace je to nejlepší, co nás může potkat. Méně běžné jsou skeptické názory na BEV – ty zastává Toyota a jak vidno, tak také Honda.

Prezident Hondy Takahiro Hachigo v nejnovějším rozhovoru pro Autonews řekl, že se automobilka zajímá o primárně o snižování spotřeby paliva, nikoli o plnou elektrifikaci. Proto se bude silně zaměřovat na hybridní modely a BEV budou pouze doplňkem nabídky.

„Věřím tomu, že hybridy budou hrát hlavní roli. Opravdu existují zákazníci, kteří elektromobily skutečně chtějí? Nejsem si tím jistý, protože je tu spousta problémů, týkajících se infrastuktury a hardwaru. Nevěřím tomu, že se zájem o BEV dramaticky zvýší a jsem přesvědčen, že se to týká celého globálního trhu. V blízké době se určitě nestanou hlavním proudem“. Škoda jen, že se rozhovor nestočil na vodíkové vozy, docela by mě zajímalo, jak vidí Honda jejich budoucnost pro následujících několik let.

Podobně rezervovaný postoj má Honda i k bezpilotnímu řízení. Ani to není podle ní na pořadu dne, prioritou je rozšiřování balíčku Honda Sensing do i těch nejmenších a nejlevnějších modelů, komplikované systémy na bázi ADAS jsou zatím příliš drahé a přestože automobilka pracuje s partnery na této technice, v blízké budoucnosti masivní rozšíření úrovně Level 3 a Level 4 nepředpokládá.

V souvislosti s nedávno oznámenou fúzí FCA a PSA přišla řeč i na kapitálové propojení. Ani tohle není cesta, kterou by Honda chtěla jít. Chce být i nadále nezávislá a s partnery spolupracovat pouze na samostatných projektech podobně, jako probíhá vývoj vodíkové techniky a komponentů elektromobilů společně s General Motors. „Jakmile dojde k propojení kapitálu, v managementu má druhá strana svůj hlas a to znamená, že v některých oblastech bychom nemohli jít přesně tím směrem, jakým bychom chtěli,“ vysvětluje Hachigo.

5 komentářů: „Honda bude preferovat hybridy před elektromobily

  • To je rozumnej clovek… lepsiho sefa Hondy jsme si asi nemohli prat. Jen tak dal!

    • Honda byla vždycky rozumná, dost často až moc. Trocha emocí by také nebyla na škodu. 😉

      • tak ale diky tomu nemusej jit do nejaky aliance a nezkoncili jako treba Nisan, ze? 🙂 (nejen)

        • To je pravda. 🙂

  • stará „dobrá“ garda, která nemá oči zaslepené penězi, žádné fúze-z toho mám upřímnou radost a nakonec výborná zpráva jsou ty hybridy do všech aut.

Komentáře nejsou povoleny.