Novinky

Mazda RX-7: nová generace očima nezávislého designéra. Budete ji chtít!

Nová generace sporťáku řady RX od Mazdy je něco jako yetti – všichni o ní mluví, ale nikdo jí ještě neviděl. A jak jsem nedávno diskutoval s dalšími petrolheady – nejspíš už ani neuvidí. Obávám se, že Mazda dobře ví, že sporťák s wankelem (nebo možná dokonce jakýkoli jiný sporťák…) už nikdy nebude, ale nemá to srdce nám to říct. I když samozřejmě – mýlil bych se velice rád.

Ale co – můžeme se alespoň oddávat snění, jaké by to bylo, mít RX zpátky. Už jsme viděli dva koncepty Mazdy a nespočet různých renderů od více či méně šikovných grafiků, nejnovější práce Enocha Gonzalese mi však doslova vyrazila dech. Kdyby měla nová RX-9 vypadat takhle, jsem si jistý, že by orgánové banky měly pořádný nadbytek ledvin. 😀

Co mě na všech dosavadních vizích vadilo nejvíc, bylo ignorování existence modelu RX-7, na tohle auto, které považuji za jeden z nejhezčích japonských sportovních aut všech dob, většinou nic neodkazovalo a to byla z mého pohledu obrovská škoda – a chyba. Designér Enoch Gonzales ovšem svou kreaci drze nazval RX-7 a při návrhu spojil charakteristické rysy (i proporce) původní RX-7 s prvky, vypůjčenými z nejnovějších mazďáckých Kodo vision. Výsledkem je auto, které sice zezadu vypadá trochu divně, ale z profilu je to jasná RX-7 a zepředu RX-Vision (plus něco od Maserati 😉 ).

Samozřejmě by bylo ideální, kdyby tuto vizi dostal do ruky zkušený designér Mazdy a celkově do ještě přebrousil, ale jako výchozí koncepce pro novou RX by to bylo parádní, nemyslíte?

3 komentáře: „Mazda RX-7: nová generace očima nezávislého designéra. Budete ji chtít!

  • Já tam tedy žádný odkaz na RX7 nevidím. Co to okénkko za B sloupkem? To FC ani FD neměla. To by jistě Mazda zachovala! A zadní okno taktéž vůbec nedopovídá FC/FD. Podle mne skica o ničem.

    • To by jistě Mazda zachovala? Mazda u RX-Vision z RX-7 nezachovala naprosto nic. Tohle poslední 7 připomíná alespoň trochu.

  • mi prijde, ze by ten nizkej predek neprosel dneska homologaci… :-/

Komentáře nejsou povoleny.