Novinky

Šéf Mazdy vyloučil sporťák s wankelem. Ale… ;-)

Mazda nám před koncem roku sice nadělila krásnou novou trojku, ale zvládla už také rozladit oznámením, že sportovní verze MPS v dohledné době nebudou. A teď přichází další špatná zpráva. Nový prezident automobilky Akira Marumoto vyloučil, že by se někdy mohl vrátit sportovní vůz řady RX, vybavený rotačním motorem. Wankely se vrátí už pouze jako generátory pro elektromobily, ve sportovnímu kupé však nikoli.

Marumoto také připomněl, že oplakávaný koncept RX Vision z roku 2015 byl zamýšlen pouze jako designová studie a nikdy nebylo v plánu ho vyrábět. To ale neznamená, že by se Mazda vzdala možnosti vyrábět zase sportovní auto. Marumoto přiznává, že sportovní vůz je snem manažerů i zaměstnanců Mazdy, ale i příznivců značky a „jeho prací je plnit jejich sny. Nic ještě nebylo rozhodnuto“.

To si lze vysvětlit jedině tak, že by Mazda do budoucna samostatný sportovní model chtěla, ale než k tomu dojde, ještě nějakou dobu to potrvá. Pak je samozřejmě otázkou, jestli půjde o kupé, která už dnes nejsou tak v kurzu, nebo sedan se siluetou kupé, naznačený novější studií Vision Coupe. Mohli bychom také hledat konspirační teorie ve slovíčkách, jako že kupé s wankelem nikoli a sedan ano, ale nejspíš bychom s rotačním sportovním motorem opravdu měli přestat počítat. Ale sportovní model zase přijde. Určitě. Jednou… 😉