Novinky

Nissan, Mazda, Honda: boty (nejen) do auta

Hned tři japonské značky představily v posledních týdnech …boty, které si rozhodně zaslouží vaši pozornost. Tak kterými začít? Co třeba těmi od Nissanu?

Nissan navázal spolupráci s japonskou obuvnickou značkou Negroni, která spočívá v tom, že pro existující řidičskou botu Negroni Idea Corsa vybral tři speciální barvy – bílou, modrou Ceylan Blue, a žlutou Lightning Yellow, zadní část boty nechal doplnit emblémem Z a výsledný produkt se jmenuje Negroni Idea Corsa x Nissan Z. Vzhledem k tomu, že Idea Corsa je velmi pěkná bota, nemohlo to dopadnout jinak, než dobře. Akorát to má jeden menší háček. Obuv Negroni je opravdu hodně drahá a verze Nissan Z na tom samozřejmě není jinak. Bílé boty stojí v přepočtu 7300 korun, modré 9000 korun a žluté dokonce 9500 korun.

Mazda má teď také vlastní boty pro řidiče. Nechala si je vyrobit u japonské firmy Mizuno a hirošimská značka tvrdí, že je autorem celého designu boty, nejedná se tedy o „badge engineering“. Design boty má být v souladu s designérskou filozofií Kodo a přitom vyhovět všem požadavkům na botu na řízení, samozřejmě díky materiálů Mizuno. Ani boty Mazdy nejsou z laciného kraje, přijdou v přepočtu na cca 7800 Kč a budou v prodeji od března příštího roku, tedy v Japonsku, o možnosti dodávek mimo JDM zatím automobilka nemluví.

Čekáte boty do auta i od Hondy? Trošku přízemní, ne? 😉 Honda teď spolupracuje se startupem Ashirase na botách …s navigací! Připravovaná vycházková obuv, která má jít v Japonsku do prodeje v březnu 2023, je určena primárně pro osoby se zrakovým postižením, jimž má usnadnit pohyb venku. V horní části body bude umístěno vibrační zařízení, spárované s chytrým telefonem s navigací. Ta dává zařízení informace o směru chůze, které chodci sděluje pomocí vibrací vpravo, vlevo nebo uprostřed, jakým směrem má jít. Výhodou oproti navigaci do sluchátek je samozřejmě možnost je nenosit, zrakově handicapovaná osoba tak může poslouchat okolní ruch, což je pro orientaci v prostoru velmi důležité. V Japonsku je dnes 1,64 milionu lidí se zrakovým postižením a kolem roku 2030 se předpokládá jejich nárůst na cca 2 miliony.