Novinky

Civic x Mazda3 x Corolla x Sentra x Jetta x Elantra: který kompakt je nejlepší?

Hodně sleduji nejdůležitější americké weby o autech; japonské novinky tam jdou do prodeje téměř vždy dříve, než v Evropě a ačkoli jsou Amíci všelijací, nejsou to falešní patrioti jako Němci nebo Francouzi, takže lze získat docela dobrý přehled o tom, co se na nás chystá. V poslední době jsem byl zvědavý, jak se Honda poprala s hodně vysoko nasazenou laťkou v podobě Civicu X. Jak moc dobrá je jedenáctka? A neodráží se konzervativní design i na zbytku auta?

Samostatné testy auto chválily, pak se začaly objevovat srovnáváky a sedan Civic tu porazil elantru, tam corollu, ale stále chyběl nějaký srovnávací supertest. Až teď magazín Car and Driver postavil vedle sebe všechny hlavní japonské kompaktní rivaly – Hondu Civic, Mazdu 3, Toyotu Corolla (ve sportovnější verzi Apex), v Evropě prakticky neznámý Nissan Sentra a k nim ještě přidalo silné konkurenty v podobě Hyundaie Elantra a Volkswagenu Jetta. A to slibuje pořádnou řežbu. 😉 Každé auto je samostatně popsáno, jsou vypíchnuty jeho silné i slabší stránky a nechybí samozřejmě celkové hodnocení. Musím říci, že mě docela překvapilo pořadí na konci výsledkové listiny. Ne, jinak. Překvapilo mě vlastně už pořadí od třetího místa dále, fakt jsem nečekal, že to dopadne takhle. Naopak vítěze jsem tipnul správně, ale překvapila mě jeho dominance i v oblastech, kde bych čekal, že to bude s druhým nejlepším autem v pořadí velmi těsné.

Jste napnutí? 😉 Možná už začínáte tušit. Každopádně test opravdu doporučuji přečíst celý, C&D je kvalitní médium a není na škodu zjistit, jak to vidí američtí novináři.
Test najdete ZDE,
přeji příjemné strávení části státního svátku. 🙂