Novinky

Virtuální Nissan GT-R NFT vydražen za 50 milionů!

Nevím, jestli jste zaznamenali nový digitální trend, známý jako NFT (non-fungible token). V zásadě jde o cokoli digitalizovného, co existuje pouze v jediném exempláři a jeho vlastník je nezfalšovatelným způsobem zapsán do blockchainu. Jedná se tedy o věc, na kterou se můžete podívat, ale nelze si na ni sáhnout a řadě umělců se povedlo tento trend podchytit v pravou chvíli a prodali spoustu svých výtvorů za mnohdy naprosto absurdní ceny. Absence hmatového vjemu nebude úplně problém u nějaké grafiky nebo zvukového záznamu, ale v případě auta už to vypadá jako určitá komplikace.

Kanadský umělec Alex McLeod vytvořil ve 3D supersport Nissan GT-R Nismo Special Edition tak, aby zdůraznil jeho „nadpřirozenou výkonnost“. Dílo má působit jako z jiného světa a současně spojit realitu fyzického světa a světa představ. Atakdále, nemá cenu se v tom uměleckém podhoubí zase tak moc vrtat. 😉 Je to pěkně udělané, o tom žádná. Ale dali byste za to 2301428,184828194544434832 dolarů? Jestli se vám to nepovedlo rozklíčovat, jsou to 2 miliony, 301 tisíc a něco málo přes 428 dolarů, tedy přibližně 50 milionů korun!

Tento vydražený NFT byl uložen v blockchainu RubiX a to včetně Passwordless Digital Identity nového vlastníka a QR kódů, které vyžaduje přístup k této …věci(?). Také vám tento počin přijde naprosto šílený? Trochu snesitelnější to je s vědomím, že k tomuto NFT patří i klíče od zcela reálného Nissanu GT-R NISMO Special Edition (MY2022) v laku Stealth Grey, karbonovou kapotou a 20″ kovanými koly Rays. Ten sám o sobě stojí 220 tisíc dolarů, takže ta malůvka přišla vlastně jen na $2.081.438, což je hotové terno. 😉 Kanadské zastoupení Nissanu, které tento počin iniciovalo, tu posledně uvedenou částku věnuje na dobročinné účely, takže nakonec to celé vcelku smysl dává, za dobročinnost se zpravidla získává jen dobrý pocit.