Novinky

Toyota Tacozilla a Tacoma Overlanding: dva koncepty pro SEMA 2021

Toyota letos vzala svou účast na tuningové výstavě SEMA hodně vážně a kromě dvou konceptů Tundra přivezl také dvě studie na bázi pick-upu Tacoma. Jmenují se Tacozilla a Tacoma Overlanding . Ten prvně jmenovaný vůz je obytňák, druhý expediční vozidlo do obtížného terénu.

Toyota Tacozilla vychází z modelu Tacoma TRD Sport a je inspirováno obytnými vozy Toyoty ze 70. a 80. let, což prozrazují jak tvary nástavby, tak barevné provedení. Terénní obytňák postavila Toyota Motorsports Garage, nástavbu vytvořila z hliníku a její hranaté tvary nepůsobí jen retro, ale jsou i funkční – usnadňují navigaci při průchodu terénem. Dvoumístná kabina má sedadla čalouněná kůží a za nimi úložný prostor. To nejzajímavější je však vzadu. Obytný prostor má teakovou podlahu, lůžko v prostoru nad kabinou, stolek se dvěma lavicemi, našlo se ale místo i na kuchyňku s ledničkou a dřezem a také toaletu se sprchou. V prostoru se postaví lidé s výškou 182,9 cm. Kromě vymazleného interiéru tu jsou ale též o 51 mm zvýšený podvozek, 17″ kola s terénním obutím, velká baterie, naviják, šnorchl, výfuk TRD, nářadí na vyprošťování a další drobnosti.

Toyota Tacoma Overlanding má být tím správným náčiním „dostupným pro víkendové válečníky“. Vychází proto z levné verze Tacoma SR5, což ale nijak nesnižuje jeho schopnosti. O 76 mm zvýšený podvozek Old Man Emu BP-51, off-roadový nárazník, ochrany spodní části auta, 17″ kola s obutím Goodyear Wrangler DuraTrac a šnorchl sání. Na ložné ploše našla své místo ledničku s mrazákem a nad ní je konstrukce, nesoucí stan Yakima. Pak tu máme přídavné světlomety, naviják, řadu úložných prostorů, nářadí atakdále. Interiér zůstal sériový, kvůli úspoře nákladů. 😉 Myslím, že to je docela dobrá inspirace pro různé domácí kutily.