Novinky

Mitsubishi ASX: recall kvůli potkaným motorům

Výhodou aut, která se vyrábí už spoustu let, bývá, že jsou perfektně vychytaná a spolehlivá. A Mitsubishi ASX (nebo Outlander Sport, chcete-li) se vyrábí už od roku 2010, na odladění tedy byla spousta času. Ale paradoxně se od modelového roku 2019 začaly u atmosférických dvoulitrů objevovat poruchy. Analýzy ukázaly, že důvodem je, že se za určitých podmínek může výfukový ventil dostat do kontaktu s pístem, což věru není dobré. Ještě horší však bylo, že Mitsubishi dlouho nevědělo, proč se tak děje.

Nyní, po zhruba třech letech analýz, Tři diamanty v Americe svolávají do servisu více než 75 tisíc vozů Outlander Sport. Bylo totiž zjištěno, že za problém může software převodovky CVT. Tedy tak trochu. Za určitých podmínek docházelo k přerušení dodávky elektřiny do jednotky, která se poté následně resetovala a součástí tohoto procesu bylo okamžité nastavení CVT na nejnižší možný převod. Takže asi něco podobného, jako kopnout u manuálu na dálnici jedničku – motor se přetočí a dojde k potkání ventilu a pístu. Problém vyřeší prosté přehrání upraveného softwaru. Problém se kupodivu netýká ASX, disponujícím startovacím tlačítkem. 😀 Vypadá to prostě, že si dnešní automobiloví inženýři užijí při hledání podobných závad spousty legrace. 😉

V Evropě se mi informace o svolávací akci dohledat nepovedlo, je tedy možné, že se problém týká speciálně amerického Outlanderu Sport, ale pokud byste o něčem věděli, dejte prosím info do diskuze.