Novinky

Precision EV: nový design Acury se inspiruje v Itálii!

Schválně si tipněte, kdy Acura poprvé představila současný designérský styl. Máte to? Tak Acura se odrazila k současnému dynamickému vzhledu svých aut v roce 2016 s konceptem Precision, ale poprvé se na produkčním autě objevil až v roce 2018 na crossoveru RDX. Největší pecka je ale samozřejmě sedan Acura TLX, přímo inspirovaný konceptem Type S, jenž byl evolucí původní studie Precision. Lze tedy říci, že současný designový jazyk Acury je velmi mladý. A lze také říci, že se povedl a vyvolává stále velmi pozitivní ohlasy, což platí i o nejnovějším fastbacku Integra.

Acura se však už dívá do budoucnosti, která začne přicházet postupně od roku 2024 a na právě probíhající akci Monterey Car Week představila studii Precision EV Concept, která ukazuje, jak budou vypadat acury, poháněné elektřinou. Musím říct, že jsem byl nejprve zaskočený, protože jsem zase čekal sedan, ale jedná se o SUV. Ale třeba být realisté – snaha Acury držet v nabídce sedan, respektive liftback, je sice sympatické, ale prodeje dělají SUV – z doposud prodaných 60 tisíc aut tvoří více než 40 tisíc modely RDX a MDX. Takže není divu, že Acura Precision EV Concept je SUV. A jaké!

Je docela překvapivé, že se designérský styl změnil poměrně radikálně. Zůstaly sice úzké světlomety s denními LED „Chicane“, maska Diamond a bicepsy na kapotě, ale zbytek je úplně nový. I když nelze přehlédnout vliv už velmi vousaté studie Advanced Sedan z roku 2006(!). Ačkoli povrch karoserie tvoří převážně hladké a zaoblené plochy, dobře rozmístěné hrany a ostré přechody v kombinaci s hranatou siluetou způsobují, že koncept vypadá spíše hranatě, než zaobleně, což osobně kvituji a povděkem. 😉 Acura tomu říká Seamless and Dynamic.

Acura tvrdí, že se Precision EV inspirovalo „elegancí, uměleckou hodnotou a harmonií formy a funkce luxusních italských motorových člunů“ a skutečně – také vidíte něco z ikonické Rivy Aquarama? Zajímavou novinkou je dodatečné LED osvětlení Particle Glitch v rozích obou nárazníků, jsem zvědav, jestli se v nějaké formě objeví i na produkčních modelech. Auto stojí na 23″ kolech, na nichž se také objevuje motiv částic z nárazníků.

Minimalistický interiér je inspirován kokpitem F1 a už je připraven na autonomní budoucnost, kromě klasického režimu řízení (Instinctive Drive Mode) je schopen i bezpilotního módu Spiritual Lounge. V palubní desce září hvězdná obloha jako na stropech rolls-royceů. Celá kabina je zhotovena z recyklovaných materiálů, přitom ale neslevuje z prémiových požadavků.

4 komentáře: „Precision EV: nový design Acury se inspiruje v Itálii!

Komentáře nejsou povoleny.