Novinky

Suzuki Spacia Base: kei pro hračičky

Suzuki představilo na JDM současnou generaci kei krabičky Spacia už před pěti lety, nyní však nepřichází nová generace, jak by se dalo čekat, ale zajímavé rozšíření stávající nabídky. Jmenuje se Spacia Base a nabízelo by se říci, že je to užitková verze spacie. Ale to není úplně přesné. Je to spíše multifunkční verze existujícího modelu. Co se designu týče, vychází Spacia Base z pohlednější verze Spacia Custom s rozměry 3395 x 1475 x 1785 mm a rozvorem 2460 mm a na první pohled se liší zaslepením bočních oken v C sloupcích, což nevypadá vůbec špatně. Vlastně je to zajímavější, než u výchozí verze. Ten zásadní rozdíl ale najdete uvnitř.

Oficiálně je Suzuki Spacia Base čtyřmístné, ale docela se tomu divím, protože zadní lavice je vyloženě nouzová a nemá ani hlavové opěry, je zvláštní, že proleze tamní homologací. Každopádně jde spíš o ideální přibližovadlo pro single nebo pár, vpředu se pohodlně posadí a vzadu si mohou vyhrát s prostorem. Zadní plato kufru lze umístit do tří různých výšek a vytvořit buď rovnou plochu při sklopených předních sedadlech nebo třeba stoleček, popřípadě ho lze postavit na výšku a oddělit prostor pro posádku od kufru. I zaslepená okna mají svůj účel, vznikly v nich odkládací prostory navíc, další schránka ve stylu dodávek je ve stropě nad předními sedadly. Zadní lavici také lze zcela vyjmout a vytvořit rovnou ložnou plochu.

Suzuki pro auto nabízí ale třeba i stan do pátých dveří nebo zatemňovací prvky do všech oken nebo zahrádku pro převoz sportovního a jiného vybavení. Suzuki tak vytvořilo vážného konkurenta pro podobně variabilní Hondu N-VAN. K pohonu samozřejmě slouží benzinový motor 0,66 l o výkonu 52 koní, což při váze 870 kg není zase tak málo, jak by se mohlo stát. Spacia se mimochodem otočí do protisměru na poloměru 4,4 m.