Novinky

Honda N-VAN bude první kei elektromobil značky

Kategorie japonských minivozů kei má od letošního jara první elektromobily, splňující všechny legislativní požadavky – Nissan Sakura a jeho sourozence Mitsubishi EK X EV. A zájem je takový, že Nissan musel pozastavit příjem objednávek, aby se čekací lhůty dramaticky neprodlužovaly. Zatím se neví, kdy na tuto alianční dvojici zareagují kei experti Toyota (tedy vlastně Daihatsu) a Suzuki, ale Honda dnes oznámila, že na jaře roku 2024 uvede na JDM první vlastní kei elektromobil. Navíc už o něm prozradila o něm hned pár zajímavostí.

Předně – elektrický pohon dostane existující model – geniálně variabilní mikrododávka N-VAN, uvedená na trh už v roce 2018 (letí to), která disponuje důmyslným systémem sklápění všech sedadel (kromě řidičova samozřejmě) a bočními dveřmi bez středového sloupku. A právě pro sedadla určené prostory zřejmě budou využity k uložení Li-Ion akumulátorů. N-VAN by tak sice přišel o svou variabilitu, ale na druhou stranu to umožní nedělat žádné kompromisy v základní čtyřmístné konfiguraci interiéru. Takže to bychom měli ten avizovaný elektrický užitkáč.

Honda slibuje dojezd 200 km, tedy víceméně stejný, jako Nissan u sakury (180 km), což je na městské miniauto víc, než dost. A doslova šokující má být cena – ta se má pohybovat kolem milionu jenů (zřejmě po započtení vládních dotací) – a to je bezmála polovina ceny sakury! Honda N-VAN (e:N?) by se tak dostala na cenu benzinových kei. Jak ukazuje první fotka prototypu, elektrický N-VAN bude vzhledově identický s ostatními verzemi, lišit se bude pouze maskou bez mřížky, v níž zřejmě jsou kryty nabíjecích portů. Tedy nabíjecí je jeden, ten druhý zřejmě bude „vybíjecí“, je pravděpodobné, že auto bude moci sloužit i jako powerbanka.