Novinky

Subaru Ascent: recall všech modelů kvůli riziku požáru

Subaru svolává v Americe do servisů de facto celou doposud vyrobenou (od roku 2019) produkci SUV modelu Ascent, celkem bezmála 272 tisíc aut, kvůli závadě, která může způsobit požár, což se již v řadě případů stalo. Problémem je šroub, jenž drží zemnící svorku elektrického ohřívače PTC, jenž zajišťuje přísun tepla do kabiny před zahřátím motoru. Šroub byl nesprávně namontován(?), což může způsobit roztavení zemnícího terminálu a blízkého okolí. Pokud dojde v tomto místě k nadměrnému přehřátí, může dojít k požáru.

Problém si zatím nevyžádal žádné zranění nebo havárii, ale byla již zaznamenáno „několik souvisejících incidentů, včetně některých, které vedly k požáru vozidla“. Do provedení kontroly Subaru doporučuje parkovat venku, s odstupem od ostatních vozidel a pokud posádka ucítí zápach pálená nebo uvidí kouř, měla by okamžitě zastavit a vypnout zapalování.

…nebo možná raději nikam nejezdit. Zemnící šroub bude v rámci svolávací akce vyměněn a u některých aut dojde i k výměně svorky a konektoru.