Novinky

Sériová Mazda MX-5 vyzkoušela palivo z biomasy. Jak to dopadlo?

Britské zastoupení Mazdy provedlo test kompatibility sériového auta s biopalivem. Standardní Mazda MX-5 byla krmena benzinem Sustain 100 Percent z biomasy od britské společnosti Coryton a s tímto palivem v nádrži najezdila 1600 km po Anglii, Walesu, Skotsku a Severním Irsku a při té příležitosti navštívila okruhy Anglesey, Oulton Park, Knockhill a Kirkistown.

Mazda sledovala data z výletu i z jízd na okruhu a zjistila, že mezi klasickým benzinem a biopalivem není žádný rozdíl, co se týče výkonnosti a spotřeba (mimo závodních okruhů) činila 6,1 litrů na 100 km. Takže ani spotřeba se neliší od toho, na co jsme zvyklí z benzinových aut. Takže to vypadá, že by neměl být problém, aby spalovací motory okamžitě přešly od benzinu na biopalivo. Samozřejmě za předpokladu, že by k tomu byla politická vůle a že by se dal vyrobit dostatek organického paliva.

Nicméně ne všechny zkušenosti s biopalivem jsou takhle pozitivní, viz testy v Super GT (viz výše), i když to samozřejmě představuje poněkud extrémnější způsob jeho využití. Syntetický benzin testuje v závodních podmínkách i Toyota a Subaru, ale s výsledky se tyto dvě automobilky zatím nepochlubily. Naneštěstí všichni víme, že cílem politiků je přechod na elektromobily a nevypadá to, že by si nechali plány překazit nějakým biopalivem. Situace by se však mohla kdykoli změnit a je dobře, že si některé automobilky nechávají pootevřená vrátka…

2 komentáře: „Sériová Mazda MX-5 vyzkoušela palivo z biomasy. Jak to dopadlo?

  • otazkou je, kolik by to stalo oproti benalu…

  • Vidím, že soudruzi zvolili příhodné jméno pro svou firmu, ale je teda otázkou, jestli se k těm corytům dostanou, přecejen zatím je snahou lidem sebrat mobilitu, ne jim dávat alternativu. Nedejbože takovou, která by udržela současná auta v chodu.

Komentáře nejsou povoleny.