Novinky

Honda Civic e:HEV je slovenské Auto roku 2023

Nadšení, jaké v branži motoristických novinářů prakticky po celém světě vyvolal Civic 11. generace, Honda nepamatuje. Něco takového se stalo možná naposledy v roce 1999, kdy se představil roadster S2000 a pokud bychom se podívali na mainstreamové modely, tak možná nikdy. Velkým překvapením je pak zejména hybridní verze e:HEV, která je jedinou nabízenou variantou v Evropě.

V evropské anketě Car of the Year (COTY) se sice Civic e:HEV neprosadil, ale to je místo, kde více než cokoli jiného rozhoduje lobování a pokřivená snaha „udávat tón“ – na to má civic příliš málo baterek… Ale zabodovat by mohl alespoň v národních anketách, na Slovensku už se tak stalo. Tamní porota, složená z 15 novinářů, zvolila Civic e:HEV Autem roku na Slovensku 2023 (naposledy tam vyhrál „ufon“ v roce 2006). Honda získala 100 bodů, na druhém místě skončila s poměrně malým rozdílem 7 bodů Kia Niro a třetí Citroën C5X byl se 42 body ve finále spíš do počtu, takže ostatní finalisté (Dacia Jogger, Peugeot 408, Alfa Romeo Tonale a Toyota Corolla Cross) zjevně jen paběrkovali. Každý z novinářů mohl rozdělit celkem 25 bodů.

Myslím si, že velkou šanci má Civic e:HEV i v zemích Koruny české a možná bude moci slavit i v dalších evropských zemích, které ještě nezachvátilo elektrošílenství. 😉 Doposud se hybridní Civic může chlubit v Británii cenou Auto roku ankety Parkers New Car Awards (a současně i Best Medium Family Car) a jako nejlepší rodinné auto jej zvolil i What Car?. Za zmínku určitě stojí fakt, že je Civic e:HEV (společně s Type R) také Performance Car of the Year 2022/2023 v Japonsku a sportovní Civic Type R se stal autem roku časopisu Top Gear. Vloni získal (nehybridní) civic také titul severoamerické auto roku a letos stejnou anketu vyhrála Acura Integra, což je vlastně také (trošku lepší) civic.