Novinky

Mazda CX-80 potvrzena v Evropě na konec roku 2023

Rodina crossoverů na zadokolkové platformě Mazdy se letos nerozšíří jen o americký topmodel CX-90, obdobný vrchol nabídky se „koncem roku“ se chystá i do Evropy, potvrdil šéf evropských aktivit Mazdy Martijn ten Brink. Jak je již dobře známo, bude se jmenovat CX-80 a půjde o model se třemi řadami sedadel, vycházející z již aktuálně prodávané CX-60. A kvarteto RWD crossoverů v roce 2023 doplní i menší americké CX-70.

Ale zpět k CX-80. Design tohoto modelu bude v podobném stylu jako u CX-60 a CX-90, bude mít však i svá specifika, aby se od šedesátky (i ostatních) odlišil. Samozřejmě bude také o něco větší a s delším rozvorem náprav. Technika ale bude identická, tak v Evropě s benzinovým šestiválcem 3,3 l s výkonem 345 koní určitě nepočítejte. 😉

Zajímavou informací také je, že by se plug-in hybridní systém R-EV z Mazdy MX-30 s rotačním motorem v roli generátoru mohl objevit i v dalších vozech Mazda. Pokud přemýšlíte v jakých, ten Brink sdělil, že modely Mazda3 a CX-30 využívají stejnou platformu jako MX-30… Mohlo by se tedy stát, že v Evropě v poměrně krátké době budeme mít hned pět plug-in hybridních vozů z Hirošimy.