Blog

Sedm států EU včetně CZ se staví proti zákazu spalovacích motorů

Uznávám, není to úplně „japonské“ téma, ale samozřejmě se to týká i toho, jestli budeme i po roce 2035 na silnicích moci řídit auta se špičkovými japonskými spalovacími motory. Německo společně s Itálií rozjelo iniciativu s cílem docílit v Evropské unii povolení spalovacích motorů, využívajících biopaliva z obnovitelných zdrojů a k tomuto návrhu se přidala i Česká republika, Slovensko, Polsko, Maďarsko a Rumunsko. A to už (snad) představuje dost významnou sílu, která by mohla v rámci EU výjimku prosadit. Sice by mě zajímalo, proč se to neřešilo, když se to napříč EU řešilo, ale jak praví klasik, lepší pozdě, nežli později.

Technicky vzato EU sice spalovací motory nezakázalo, u aut vyžaduje „pouze“ aby auta měla nulové přímé emise a toho lze ještě docílit u vodíku, ale biopaliva to zatím nesplňují (ani nemohou). Takže by bylo třeba pro ně dojednat výjimkou, protože bezemisní provoz se nejspíš nepovede docílit ani novým generacím biopaliv.

Ale jak už jsem psal posledně – spalování vodíku nebo biopaliv neznamená, že se výrobcům elektroaut s širokým úsměvem ukážeme prostředníček, biopaliva budou hodně drahá, stejně jako spalování vodíku, takže klasické motory zřejmě zůstanou vyhrazeny drahým sportovním autům, u nichž se také výrobcům vyplatí udržovat nějaký vývoj spalováků. Ale určitě lepší než nic, takže mě těší, že ¨CZ s SK patří k těm, kterým na klasických autech stále ještě záleží…