Novinky

Toyota Thai Taxi: další expanze taxikářského speciálu?

Toyota na autosalonu v Bangkoku představila koncept Toyota Thai Taxi. Nejde o žádnou zásadní novinku, jedná se o model Toyota JPN Taxi, jenž v Japonsku jezdí už od roku 2017 (a v současnosti jej můžete potkat také v ulicích Hong Kongu), v barevném provedení, typickém pro Thajsko. Ale protože Toyotu JPN Taxi nejspíš ani neznáte, podíváme se mu pod sukně. Mimochodem – několik těchto aut už propagačně v Bangkoku jezdí, takže žádný koncept – Thajsko se patrně stane třetí zemí, kam se taxík bude oficiálně dovážet.

Toyota JPN Taxi/ Thai Taxi má rozměry 4400 x 1695 x 1750 mm a rozvor 2750 mm a jedná se o hybrid, kombinující elektromotor se spalovacím motorem, upraveným na LPG. Motor o objemu 1,5 l (1NZ-FXP) o výkonu 74 k při 4800 otáčkách a točivém momentu 111 Nm v rozmezí 2800-4800/min může spalovat pouze plyn, protože taxi nemá vůbec palivovou nádrž, pouze 52litrovou bombu na plyn, která vystačí na 400 km. Zkombinován je s elektromotorem THS II (2LM) s výkonem 61 k a točivém momentu 169 Nm, jenž bere energii z NiMH akumulátorů. Celkový systémový výkon činí 100 koní.

Taxi je velkorysé k pasažérům, mají spoustu místa nad hlavou, nadbytek prostoru pro kolena a dovnitř se nastupuje posuvnými dveřmi, ale do kufru se vejdou zavazadla o celkovém objemu pouze 400 litrů. Na to, že nejde o žádný hi-tech model, je JPN Taxi docela drahé, v Japonsku stojí v přepočtu 570 tisíc korun, tedy o 50 tisíc více, než kombi Corolla s pohonem všech kol a nejnovějším hybridem s osmnáctistovkou.

Jeden myslel na “Toyota Thai Taxi: další expanze taxikářského speciálu?

  • Stačí se podívat na taxikářskou výbavu kolem palubky a je myslím jasné, kde se bere cena. Pokud to bude do Thajska bez těch opičáren a místní budou i nadále jezdit jen na mobilní telefon, auto bude nejspíš výrazně levnější.

Komentáře nejsou povoleny.