Novinky

Mazda má nový patent na kupé s rotačním motorem!

Všichni víme, jaký je současný postoj Mazdy ke sportovnímu kupé RX/Mazda6 a víme také, jakým směrem se vydal Wankelův motor. Ale i přes to všechno se teď objevuje rotační motor ve sportovním kupé – i když zatím jen na patentových nákresech. Nejnovější patent Mazdy ukazuje vůz se siluetou RX konceptů, jenž je vybaven plug-in hybridní technikou a pohonem všech kol. Systém je tvořen vpředu uloženým wankelem, za ním je umístěn 36k elektromotor, jenž pohání zadní kola a každé z předních kol má k dispozici jeden 23k elektromotor. Systém je propojen se čtyřmi 48V bateriovými moduly, umístěnými v jednom celku. Ty pracuje jako klasická mild-hybridní 48V baterie, avšak v případě potřeby se překonfigurují na sériové uspořádání s 96 V. Toto řešení má být lehké, což při konfiguraci se třemi elektromotory a rotačním motorem bude asi dost důležitý parametr.

Elektrický systém je každopádně poměrně slabý, což by logicky znamenalo, že s ním spojený wankel by měl být poměrně výkonný a rozhodně bude pohánět také přímo kola, nesloužil by tedy pouze jako generátor. Jenže o samotném spalováku ani jeho funkci patent nijak blíže nehovoří, hlavním předmětem patentu je zmíněné uspořádání elektrického systému. Nikde samozřejmě také není napsáno, že elektromotory nemohou být silnější a wankel by tak opět mohl plnit jen roli zabudovaného agregátu. 😉

Že má Mazda na něco patent, navíc samozřejmě ani zdaleka neznamená, že se něčeho takového dočkáme ve výrobě, ale je fajn, že o tom inženýři přemýšlí a ve vhodný okamžik tak třeba bude stačit jen palec nahoru od vedení.