Novinky

Honda Inspire 2024: impérium vrací úder

Honda oficiálně (posledně to byly jen nehezké fotky pro úřady) představila na čínském trhu sedan Inspire, což je vlastně americký accord s pozměněnou přídí a zádí, vyráběný společností Dongfeng-Honda. Jméno Inspire vždy nosily prémiovější alternativy accordů a troufám si tvrdit, že i nové inspire je povedenější auto. Tedy vzhledově, technika je identická.

Honda Inspire dostala nový, výrazně modernější nárazník a odlišně tvarovanou masku chladiče se svislými lamelami, podobnou té u Hondy ZR-V, auto tak silně připomíná imperiální stromtroopery ze Star Wars. Z profilu se liší výraznějšími, lakovanými prahy a k pozitivní změně došlo i vzadu, kde nový nárazník s decentním difuzorem doplňují povedené sdružené svítilny. K mému velkému překvapení došlo i k poměrně výrazným změnám v interiéru, byla upravena celá oblast kolem výdechů ventilace, zmizela ozdobná mřížka, displej s přístroji se z kapličky přesunul před kapličku a jiný je design ovladačů ventilace. Lišta na palubní desce je prosvícená a autu sluší i dvoubarevné provedení kabiny.

Nové nárazníky prodloužily inspire o 9 mm na 4979 mm, ostatní míry jsou identické. Základní motorizací je 192k přeplňovaná patnáctistovka z civicu, zkombinovaná s převodovkou CVT, ale klíčová bude pro sedan verze e:PHEV. Plug-in hybrid zatím nemá oficiálně oznámené parametry, ale budou zcela jistě stejné jako v případě accordu, kde má hnací elektromotor 184 koní v rozmezí 5000-8000/min a točivý moment 335 Nm a benzinový dvoulitr 148 k při 6100/min a 182 Nm při 4500 otáčkách. Podle normy NEDC ujede na elektřinu až 109 km, podle WLTP to dělá 82 km. Kombinovaná spotřeba paliva činí rovné 4 l na 100 km. Klasická hybridní verze e:HEV se pro tento model nenabízí.

Takový Accord by se mi v Evropě líbil, prakticky by jeho prodeji nic nebránilo, tedy až na stále menší a menší zájem zdejších zákazníků o japonské sedany. 🙁

5 komentářů: „Honda Inspire 2024: impérium vrací úder

  • Takhle na fotkách moc pěkný, za mě výrazně hezčí než Acco.

    • Nelze, než souhlasit.

  • Ntvl premiovej Accord s volantem ze Civiku… 😀

    • Konrad: to chápeš špatně, to je civic z volantem z prémiového Inspire:-)

  • Připomíná mi to Volvo, ale není to Volvo 🙂 Teda jenom zepředu.

Komentáře nejsou povoleny.