Novinky

Prime Planet Energy: Toyota bude vyrábět 500 tisíc akumulátorů ročně

Automobilka Toyota a technologický gigant Panasonic oznámily, že jejich společný podnik Prime Planet Energy bude schopen vyrábět až 500 000 Li-Ion akumulátorů pro hybridní vozy ročně. Tím jsou samozřejmě myšleny celé sety, nikoli jednotlivé články. 😉 Zatím není známo, zda bude zásobovat primárně Toyotu a její spřátelené značky nebo i případné zájemce od konkurence, ale pravděpodobnější je první varianta.

Společnost Prime Planet Energy & Solutions Inc vlastní z 51 % Toyota, zbytek náleží Panasonicu, samotná výroba však bude probíhat v režii posledně jemnované firmy – od roku 2022 bude příslušná kapacita produkce vyčleněna v továrně Tokushima v západním Japonsku.

Toyota není mezi japonskými značkami jediná, kdo má zájem podílet se přímo na výrobě akumulátorů, od roky 2009 existuje joint-venture Honda-GS Yuasa (49:51 %) pod jménem Blue Energy, které v současnosti vyrábí 20 milionů článků ročně a chystá navýšení produkce na 50 milionů. Akumulátory Blue Energy pracují ve více než milionu hybridních automobilů.