Novinky

Nissan Hyper Tourer: koncept elektrického MPV

Nevím, jestli sledujete i dění i u nejaponských značek, ale vypadá to, že se něco děje – budeme totiž možná zanedlouho slyšet „Minivan is the new SUV“. Vypadá to, že představení Lexusu LM nebyl úlet, ale náznak nového trendu. MPV totiž chystá také Volvo, Tesla a dokonce Alfa Romeo, přičemž se dá očekávat, že u spousty dalších značek právě probíhá velký brainstorming…

Ono to není zase tak šokující, některé značky už nějaký čas hlásí nárůst zájmu mladých zákazníků o normální auta (hatchbacky, sedany), protože někteří nechtějí jezdit ve stejných autech jako jejich rodiče. Ostatně podobným způsobem se prosadily SUV na úkor MPV a předtím minivany na úkor kombíků, tak třeba teď začnou trendovat velkoprostorové modely. O nich už se nějakou dobu mluví v souvislosti s elektromobily a autonomním řízením, nová konstrukce aut umožní navrhovat velkorysejší interiéry a předpokládá se, že s dostupností různých stupňů autonomních systémů začnou zákazníci preferovat prostornější kabiny minivanů. Ale boom MPV by mohl nastat ještě před příchodem „autopilotů“, dalším náznakem by mohl být koncept Nissan Hyper Tourer.

Na výstavě Japan Mobility Show Nissan představí futuristický – a velmi hranatý – velkoprostorový koncept Hyper Tourer, jenž se ani náznakem nepodobá ničemu, co od Nissanu známe dnes nebo jsme znali v minulosti a dokonce chybí i společné rysy s druhou JMS studií Hyper Urban. Auto nemá téměř žádnou kapotu a většinu půdorysu tak zaujímá samotná kabina, což je to, i čem jsem psal výše – pro budoucí BEV žádný problém. Chybí středový sloupek karoserie a interiér s otevíráním čtyř dveří do stran je pojatý jako luxusní salónek s možností nechat se vozit autem (někdy v budoucnu), ale i řídit. Nissan si k Hyper Toureru vymyslel baterie s pevným elektrolytem, pohon všech kol e-4ORCE a funkci Vehicle-to-Everything (V2X), kdy elektřina z akumulátorů může zásobovat dům, byt, kancelář, obchod, prostě cokoli.