Novinky

Subaru Forester 2025: šestá generace představena

Subaru na právě probíhající výstavě L.A. Auto Show podle očekávání představilo novou generaci modelu Forester a hned na úvod mám radostnou zprávu – po docela dlouhé době je méně ošklivý, než předchůdce. 😀 Jakmile pomine prvotní šok, co to zase vymysleli za masku, zjistíte, že designéři významně redukovali pokroucené tvary, převládá horizontální členění jednotlivých prvků což prospělo v první řadě boční linii oken. Ta má stejný sklon jako kapota, což má z boku blahodárný vliv na siluetu a navíc je o kus níže, takže vznikla poměrně velká prosklená plocha, což výrazně vylepšilo proporce. V tomto ohledu nový forester připomíná první a druhou generaci. Na agresivitě pak přidávají autu hranaté lemy blatníků ve stylu WRX. Zdá se mi to, nebo chválím Subaru za design? Subaru!

Ale nebojte, zepředu do fakt není Pitt ani Hemsworth a zadní svítilny se k tomu všemu také moc nehodí, takže v klidu. 😉 Ale jak říkám, posun tu je. A velký. Interiér byl také tvarově zjednodušen a máme očekávat kvalitnější materiály, více místa v oblasti kolen a největší kufr v dosavadní historii modelu. Dominantou kabiny je u vyšších verzí výbavy opět Teslou inspirovaný 11,6″ vertikálně orientovaný dotykový displej. Překvapí černé sloupky a čalounění stropu, palubní deska a výplně dveří mají navíc strukturovaný povrch, jenž má snížit riziko viditelného poškrábání.

Platforma zůstala původní, ale nová konstrukce karoserie přinesla zvýšení tuhosti o 10 procent. Subaristy pak určitě potěší další vylepšení pohonu s vektorováním točivého momentu, ten by měl reagovat rychleji a plynuleji. Je doplněn o systém X-Mode pro snazší jízdu v terénu. Pod kapotou je v Americe stále stejný čtyřválcový boxer o objemu 2,5 l s výkonem 183 k a točivým momentem 241 Nm, takže má méně o dva koně a o 3 Nm více. Kombinuje se opět výhradně s převodovkou CVT. V Americe jde Subaru Forester MY2025 do prodeje na jaře příštího roku.