Novinky

Dakar 2024: Honda a Toyota opět s továrními týmy

Honda a Toyota jsou jedinými japonskými firmami, které vyšlou na Rallye Dakar tovární týmy, Honda motocyklový a Toyota automobilový.

Honda naposled vyhrála rallye Dakar v roce 2021, když Benavides a Brabec získali double. V následujících dvou sezonách však tým Monster Energy Honda pronásledovala smůla. V nadcházejícím ročníku však HRC opět chce zabojovat o vítězství a do Saúdské Arábie vyráží s rekordním počtem šesti jezdců! Na nové motocykly Honda CRF450Rally usednou Pablo Quintanilla (#7), Ricky Brabec (#9), Skyler Howes (#10), Jose Ignacio Cornejo (#11), Adrien Van Beveren (#42) a Tosha Schareina (#68).

Nasser Al-Attiyah vloni Toyotě automobilovou kategorii vyhrál, pro letošek ale u Gazoo Racing nezůstal kámen na kameni. Z dakarských veteránů zůstal pouze Giniel de Villiers s Dennisem Murphym. Ty doplní Seth Quintero s navigátorem Dennisem Zenzem, Lucas Moraes s navigátorem Armandem Monleonem, Saood Variawa s navigátorem Francoisem Cazaletem a Guy Botterill s navigátorem Brettem Cummingsem. Nejsem velký expert na rallye, ale ta jména mi nic neříkají, tak uvidíme, jak si povedou… Všichni pojedou s modernizovanou verzí loňského speciálu GR DKR Hilux EVO T1U.

Krom toho se ještě na startu Dakaru v kategorii Mission 1000 ukáže experimentální vodíková čtyřkolka HySE-X1 s šasi Overdrive Racing, která je společným projektem Yamahy, Hondy, Kawasaki, Suzuki a Toyoty. Rallye Dakar 2024 začíná 5. ledna.