Novinky

Nissan chystá pro Evropu tři nové elektromobily

Není ničím výjimečným, že se strategie automobilek liší region od regionu a Nissan je toho nyní zářným příkladem. Před pár dny bylo oznámeno, že v Americe přibrzdí nástup elektromobilů a ve velkém rozšíří nabídku hybridních modelů, v Evropě má ale ambice úplně jiné. Samozřejmě to souvisí s blížícím se koncem spalovacích motorů; nenapravitelní optimisté jako já si myslí, že ještě dojde k přehodnocení toho nesmyslu, ale automobilky na to samozřejmě spoléhat nemohou a musí být připraveny. A Nissan chce být připraven ještě dříve, než bude potřeba…

Už delší dobu se hovoří o tom, že imageový elektromobil Leaf projde transformací v crossover a to už příští rok. Vzorem bude koncept Chill-Out, inspirovaný ariyou a už jsem se dostupným informacím věnoval nedávno v článku. Dost možná také v roce 2025 se nabídka BEV rozšíří ještě o elektrickou verzi crossoveru Qashqai. Ten bude designově vycházet z konceptu Hyper Urban z JMS 2023. Není zatím zcela jasné, zda jej doplní i hybridní verze e-Power, ale podle posledních informací bude pouze elektrický. 😉 Posledním důležitým EV modelem bude nová generace crossoveru Juke, inspirována pro změnu studií Hyper Punk. Půjde o nejmenší z trojice novinek a měla by mít nejvýraznější design, debutovat by měla v roce 2026. I tohle auto by mělo být výhradně elektrické, ale není vyloučeno, že to Nissan ještě přehodnotí, vzhledem k tomu, že růst trhu s BEV zpomaluje.

3 komentáře: „Nissan chystá pro Evropu tři nové elektromobily

  • Jsem zvědav, komu to tady chtějí prodávat. Pokud se jim nepodaří výrazně stlačit ceny, tak nárůst prodejů EV je nereálný a Nissan se bude rvát o těch pár lidí, co na to zatím mají. Přitom zrovna Araiya nevypadá, že by byly zrovna ceny silnou stránkou… Až to tady budem, můžem hodnotit, zatím je to jen další plácnutí do vody, jakých bylo v posledních letech spousta (že bude dvacet uhláků do dvou let, pak pět do deseti let, pak zase patnáct do roka a podobné hovadiny).

  • … tím spíš, že zrovna v kategorii kočkopsů („crossoverů“) je v elektromobilech už teď poněkud přetlak. :-/

    • briza: jenže cílovka chce primárně kočkopsy. Akorát je prostě malá. De fact se trh s novými auty výrazně zmenšil, což je dle všeho součást těch ekofašounských plánů, kdy v „patnáctiminutových městech“ budou lidi trajdat akorát tak do práce, do obchodu a čumět na televizi a číst moderní Rudé právo a MF Dnes (seznamzpravy, hovinky, lžidnes).

      Jsem zvědav, kolik z dnešních automobilek bude na trhu ještě za 10 let.

Komentáře nejsou povoleny.