Novinky

Honda Marine vyvíjí elektromotor a novou techniku pro lodě

Hlavní hvězdou expozice Hondy na právě probíhající výstavě Miami Boat Show byla samozřejmě loňská novinka v podobě 350koňového atmosférického V8 5,0 l, ale kromě něj Honda Marine oznámila také vývoj řady technických novinek, které se objeví v průběhu následujících cca dvou let. Tak se na ně pojďme podívat.

Zajímavou kapitolou jsou u Hondy elektromotory. Na jednu stranu sklízí u příznivců starých ICE časů kladné body za to, že s elektrifikací příliš nespěchá (i když hybridy také nejsou úplně vlhkým snem petrolheadů), na druhou stranu tím vytváří prostor pro konkurenci – tedy hlavně v oblasti motocyklů ( např. Zero Motorcycles), ale neprospívají jí ani její nesmělé elektrické prvotiny v oblasti automobilů. A co se lodních motorů týče, situace je podobná jako v autoprůmyslu u Tesly – vznikají nové značky, které mají volný trh a získávají náskok při vývoji. Podívejte se třeba na Flux a jejich 100k elektromotor…

Ale k věci – Honda se (za mě – konečně) v Japonsku pustila do vývoje elektrického lodního motoru. Ale nebude to úplně kladivo na fluxy – začíná s pětikoňovým motůrkem, jenž bude stačit tak na rybářské nafukovačky na rybník, ale aspoň něco. Základem je blíže neurčený elektromotor pro malé motocykly o výkonu 5 koní. Takže elektrifikace Honda Marine bude pomalá a půjde odspoda. Ještě bude spoléhat na benzinové motory, do roku 2030 čekejte šest nových ICE, které budou více eko.

Kromě toho Honda pracuje na dalších zajímavých inovacích – automatickém kotvení a vyhýbání se pevným překážkám a 360stupňovému kamerovému systému Multi-View-Cocpit, jenž pokryje mrtvé úhly. Poslední novinkou bude „autopilot“ s detekcí objektů pod i nad hladinou. Kamerový systém očekávejte už příští rok, autonomní lodní systémy pak 2026.

6 komentářů: „Honda Marine vyvíjí elektromotor a novou techniku pro lodě

  • Tak uhlák do lodě je mnohem větší blbost než do auta, protože přecejen s autem, když už se nedá dojet domů, tak se prostě odstaví a na nabíječku odtáhne (nebo jako ve Francii přijede eko diesel generátor a dobije to). Oproti tomu lodě, hlavně ty větší, jezdí vzdálenosti, o kterých se baterkám ani nezdá.

    Ne, že by nešlo nějakou loďku á la skůtr pohánět uhlím, ale obecně je to prostě ještě větší kravina, než auta.

    • Nevím, jestli sis všiml, ale ty kraviny jsou teď docela v kurzu a sociopatům vydělávají třeba na vesmírný program, takže je asi blbost se tvářit, že je to blbost a blbcům, co to chtějí, je dobré to nabídnout, než to udělá někdo jiný. 😉

      • King: otázkou je, kolik blbců mezi majiteli lodí je. Pokud dost, pak samozřejmě. Obecně ale platí, co jsem napsal – pro velkou část lodí je to zajímavé asi jako pro letadla. Tam jsem zatím zásadní nabídky blbostí pro blbce nezaznamenal, čím to asi bude.

        • 😀
          Jasně. Ale je otázkou, jestli je dobré čekat, než se to zjistí. Tuhle samou otázku si měly tradiční automobilky položit před 10 lety a teď by nebyly tak vyděšené z elektrických rychlokvašek. Dtto motorky a Zero. Tradiční značky to prostě hrubě podcenily a umožnily novým brandům získat na důležitosti.
          Ať už se BEV budou vyvíjet jakkoli, určitě to spíš než „slepá ulička“ bude budoucnost a tu mají bohužel lépe nastartovanou Tesla a Číňani.

          • King: předpokládám, že data o tom, jak se běžně využívá který typ loďí mají a dle toho jednají. Nezapomeň na jednu důležitou věc – u lodí to nikdo netlačí politicky, aspoň zatím. Takže motivace lidí kupovat kraviny je řádově nižší.

            U aut automobilky podcenily agresivitu establishmentu, protože uhláky jsou samozřejmě nesmysl. A business nerad dělá hloupá rozhodnutí, která ho stojí peníze. Jenže vlády jim ukradly peníze a daly je těm, kteří jdou s ekofašos na ruku. Tohle nemohl před těmi 10 lety nikdo čekat, nebo alespoň ne s takovou jistotou, aby mělo smysl na to vsadit business. Ještě v roce 2019 byla Ženeva naprosto úžasnou auto show. Stačilo 5 let a je to v totální bruseli. Na takový vývoj můžeš sázet dotační peníze, ale svoje ne.

          • To máš naprostou pravdu 🙁

Komentáře nejsou povoleny.